S-a intamplat in 31 iulie 1431: Prima atestare a orasului Piatra Neamt. 1498: In cea de-a treia calatorie, Cristofor Columb devine primul european care descopera insula Trinidad. Columb a ridicat ancora in a treia sa calatorie pe data de 30 mai 1498. Prima debarcare a avut loc pe insula Trinidad (Sfanta Treime). []The post S-a intamplat in 31 iulie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 31 iulie was first posted on iulie 31, 2020 at 5:10 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 31 iulie 1431: Prima atestare a orasului Piatra Neamt. 1498: In cea de-a treia calatorie, Cristofor Columb devine primul european care descopera insula Trinidad. Columb a ridicat ancora in a treia sa calatorie pe data de 30 mai 1498. Prima debarcare a avut loc pe insula Trinidad (Sfanta Treime). 1556: A murit Ignatiu de Loyola, intemeietorul ordinului iezuit (n. 1491). 1784: A murit Denis Diderot, filosof, critic de arta, eseist, romancier si dramaturg francez.

Denis Diderot (n. 5 octombrie 1713, Langres (Champagne-Ardenne); d. Paris) a fost un filosof si scriitor francez.

Nascut la Langres, Diderot a fost o figura complexa a iluminismului francez, avand o influenta majora asupra spiritului rationalist al secolului al XVIII-lea. Diderot a primit o educatie iezuita si a renuntat la o cariera in drept, dedicandu-se studiului si scrisului. In 1745, impreuna cu D Alembert, Diderot a inceput sa editeze Encyclop die, un proiect celebru, care i-a inclus aproape toti scriitorii francezi iluministi importanti.

Una din piesele sale, Le P re de famille (Tatal de familie, 1758), a fost considerata prototipul dramei burgheze . Dintre celelalte opere ale sale, La Religieuse (Calugarita, 1796) roman psihologic, Jacques le fataliste (Jacques fatalistul, 1796), precum si satira Le Neveu de Rameau (Nepotul lui Rameau) au devenit binecunoscute.

De asemenea, Diderot este apreciat si pentru scrierile sale filozofice: Pens es philosophiques (Cugetari filozofice,1746) si Lettre sur les aveugles (Scrisoare despre orbi, 1749). Diderot a avut o contributie fundamentala in domeniul criticii moderne de arta, cu ale sale Salons (Saloane), articole pe care le-a publicat in ziare, incepand din anul 1759. Corespondenta vasta a lui Diderot descrie o imagine obiectiva a epocii sale. El a avut o influenta semnificativa asupra generatiilor urmatoare de ganditori din Franta, Germania si Anglia. 1718: S-a nascut John Canton, fizician englez. John Canton (d. 22 martie 1772) a fost un fizician englez. Contributiile sale cele mai valoroase au avut ca obiect de studiu magnetii artificiali si compresibilitatea lichidelor.

Pentru activitatea sa, in 1751 i se decerneaza Medalia Copley.

Medalia Copley (en: The Copley Medal) este un premiu acordat de catre Royal Society din Londra pentru realizari remarcabile in cercetare in orice ramura a stiintei. 1790: Primul brevet de inventie american.

Primul brevet american, cu semnatura lui George Washington, a fost acordat lui Samuel Hopkins pentru inventarea potasei caustice. 1800: S-a nascut Friedrich W hler, chimist german. Friedrich W hler (n. Frankfurt am Main d. 23 septembrie 1882, G ttingen) a fost un chimist german, cunoscut pentru sinteza ureei, dar si pentru descoperirea unor elemente chimice.

W hler este considerat pionierul chimiei organice datorita sintetizarii ureei (sinteza W hler) in 1828.

Pana in 1828 se credea ca substantele chimice se pot forma doar sub influenta fortei vitale in corpul animalelor si plantelor. W hler a demonstrat ca aceasta teorie este falsa prin prepararea artificiala a ureei folosind numai materiale anorganice. Sinteza ureei a fost esentiala pentru biochimie deoarece ea a dovedit ca un compus cunoscut ca fiind produs numai de organisme biologice poate fi produs in laborator, in anumite conditii, din materiale fara viata. Aceasta sinteza in vitro de materie organica a invalidat teoria general acceptata la acea vreme (vitalism) despre vis vitalis, o forta a vietii transcedentala necesara pentru producerea compusilor organici. 1803: S-a nascut John Ericsson, inventator american de origine suedeza. John Ericsson (d.8 martie, 1889) a fost un inventator suedez.

A inventat un nou tip de nava de lupta, monitorul..

Proiectul presupunea expunere minima la suprafata apei, puntea si cala protejate de o cuirasa groasa si un tun cu ax rotitor..

O nava mai mica, de circa o mie de tone si mai rapida, putand atinge o viteza maxima de 9 noduri. Ca si armament, Monitor poseda o turela cu doua tunuri Dahlgren de 11 inch/280 mm, iar echipajul era format din 59 membri.

Primul cuirasat, construit de John Ericsson, a fost numit Monitor.

USS Monitor este primul monitor construit de Marina Statelor Unite in timpul Razboiului Civil American. Este cel mai faimos pentru participare sa in Batalia de la Hampton Roads din 9 martie 1862, prima lupta care a implicat o confruntare intre doua nave de razboi de tip cuirasat. USS Monitor a luptat contra monitorului CSS Virginia (fosta fregata USS Merrimack) care apartinea Marinei Statelor Confederate ale Americii. Batalia s-a incheiat nedecis, ceea ce a insemnat o victorie strategica a Uniunii prin aceea ca blocada s-a pastrat. Confederatia a pierdut CSS Virginia, nava fiind scufundata pentru a evita capturarea, iar Uniunea a construit mai multe copii ale navei USS Monitor.

Gideon Welles, secretarul Marinei Americane a propus construirea unei nave de lupta ca raspuns la constructia navei de lupta CSS Virginia. Comanda de incepere a constructiei navei USS Monitor a fost data la 4 octombrie 1861, iar nava a fost lansata la apa pe 30 ianuarie 1862.

Virginia a angajat mica nava Monitor, ca intr-un duel Goliat impotriva lui David. Manevrand greoi, Virginia executa foc asupra sprintenului si rapidului Monitor, care beneficia de turela pe care o putea roti spre a-si folosi tunurile in orice directie.

Asa a inceput o noua era in razboiul naval, nascandu-se si o noua clasa de nave: monitorul. Tot de atunci, turela si-a demonstrat avantajele asupra tunurilor amplasate in pozitii fixe.

Monitorul este o nava de razboi cuirasata, de tonaj mic, maritima sau fluviala, prevazuta cu armament de artilerie grea, cu tunuri protejate cu turele, destinata luptei impotriva obiectivelor de pe mal. In limbaj tehnic, acest tip de nava este denumit purtator de artilerie.-1848: S-a nascut Robert Planquette, compozitor francez de opereta (m. 1903) 1866:S-a nascut astronomul Nicolae Coculescu, fondatorul Observatorului Astronomic din Bucuresti (1908); lucrari de mecanica cereasca . Nicolae C. Coculescu (n. Craiova d. 5 noiembrie 1952, Bucuresti) a fost un astronom roman. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Bucuresti. In 1908 a infiintat Observatorul Astronomic din Bucuresti.

Este cunoscut pentru studiile sale de mecanica cereasca asupra calculului perturbatiilor planetelor. 1875: S-a nascut Jacques Villon (pseudonimul lui Gaston Duchamp), pictor cubist si gravor francez; fratele pictorului Marcel Duchamp (m. 1963). 1885: S-a nascut istoricul Vasile Grecu; s-a preocupat, indeosebi, de istoria si literatura Bizantului, a influentei exercitate de cultura bizantina asupra celei romane; membru corespondent al Academiei Romane din 1936 (m. 1972). 1886: A murit compozitorul si pianistul maghiar Franz Liszt; unul dintre cei mai importanti inovatori in domeniul armoniei si al artei pianistice; la varsta de sapte ani canta foarte bine la pian, la opt ani compunea, la noua dadea concerte publice, iar la zece ani studia cu Carl Czerny si Antonio Salieri la Viena (n. 1811). 1893: S-a nascut Aca de Barbu, cantareata si profesoara (se inscrie printre fondatorii Operei Romane din Cluj) (m. 1958). 1896: S-a nascut tenorul Nicu Apostolescu (m. 1984). 1896: S-a nascut George Fotino, jurist si istoric; preocupat indeosebi de istoria dreptului romanesc; membru corespondent al Academiei Romane din 1945 (m. 1969). 1901: S-a nascut Jean Dubuffet, pictor, sculptor si gravor francez, promotor al raw art (arta bruta) (m. 1985). 1910: S-a nascut Grigore Popa, poet, eseist si filosof (m. 1994). 1912: A doua renuntare la tron a principelui Carol II (revenit la 20 februarie 1920). 1914: S-a nascut actorul francez de film Louis de Fun s(Louis Germain de Fun sde Galarza) (m. 1983). 1914: A murit (asasinat de un nationalist) Jean Jaur s, om politic si istoric francez; unul dintre fondatorii Partidului Socialist Francez (1902) si ai ziarului L Humanit (1904); pacifist convins, s-a opus militarismului si razboiului (n. 1859). 1919: S-a nascut Primo Levi, chimist si...