Din oricare tabara ati fi voi, rugati va si luptati sa nu se mai adanceasca sfasierile si ruptura! Nimeni care dezbina n are dreptate. Unde doi se cearta pe un adevar, amandoi sunt vi-novati. Caci de obicei cei ce se cearta nici unul nu sta pe temelia dintai. Unde doi sau mai multi se cearta []Din oricare tabara ati fi voi, rugati va si luptati sa nu se mai adanceasca sfasierile si ruptura!Nimeni care dezbina n are dreptate.

Unde doi se cearta pe un adevar, amandoi sunt vi-novati.

Caci de obicei cei ce se cearta nici unul nu sta pe temelia dintai.

Unde doi sau mai multi se cearta pentru intaietate, acolo toti merita pedeapsa si umilire,caci de obicei nici unul nu asculta de unitatea Lu-crarii Domnului.1. Trebuie sa i se aduca neincetat aminte oricaruia dintre oameni despre marele si unicul lucru fara de care nu se poate face marturisirea Adevarului sau n ar trebui sa se poata face niciodata si nicaieri.

Anume constiinta.

Datoria de a avea curata si treaza in constiinta sa, in toate si totdeauna, marturisirea Adevarului.2. Desigur, este de foarte mare trebuinta invatatura. Ea este ca lumina ochilor trupesti si cine n are invatatura este ca un orb: nu vede pe ce pune mana,nu stie pe unde merge si nu intelege ce este inaintea sa.

Dar cine il invata pe altul raspunde greu pentru felul cum il indruma: in Adevar sau in minciuna.3. Invatatura este ca vederea ochilor sufletului.

Iar indrumatorul acestei vederi este constiinta.

Fara constiinta, vederea se opreste unde nu este Adevarsi rascoleste ceea ce nu este curat.

De aici se vede cat de mare lucru este sa iei seama nu numai la invatatura, dar si la invatatorul pe care il urmezi.

Ca sa nu te duca in ratacire si in moarte,caci multe constiinte stricate calauzesc spre ceea ce nu este permis. i arata ceea ce nu este bun.4. Constiinta este si mai de pret decat invatatura sau este partea cea mai pretioasa a invataturii.

Caci mai bine sa nu scrii nimic, decat sa scrii minciuni.

Mai bine sa nu faci nimic, decat sa faci raul. i mai bine sa nu mergi nicaieri, decat sa mergi calauzit de un orb.5. Cand cineva are constiinta raspunderii sale, constiinta datoriei sale, constiinta limitelor sale, acela trebuie sa aiba si libertatea drepturilor sale.

Caci doar acela are curajul de a raspunde pentru urmarile acestora. i inainte si dupa6. Prin ce fel de dovada arati tu Adevarul lui Hristos in fata altora, care Ii cauta vina lui Iisus, si care umbla sa faca rau invataturii Lui?Dai tu o marturie buna despre Iisus, chiar in ciuda vrajmasilor Lui, sau tu scrii fara constiinta raspunderii fata de Adevarsi vorbesti fara constiinta fata de cunoasterea Lui,si lucrezi fara constiinta marginilor peste care nu trebuie sa treci?7. Adevarul se cere aparat cu un pret si mai mare decat viata.

Adevarul este un margaritar atat de unic si de valoros, incat atunci cand l ai aflat trebuie sa fii in stare sa l pastrezi cu orice pret.

Pentru ca Adevarul este Hristos.8. Adevarul este lumina care te scoate din orice noapte.

Este proba pentru orice stare.

Este sfatuitorul pentru orice primejdie.

Este vesmantul pentru orice vreme.

Este painea pentru orice foame.

Este stanca pentru orice valuri, pentru ca Adevarul este Hristos.9. Adevarul este indeajuns sa imbogateasca mai mult ca orice avutie,sa inalte mai mult ca orice slava,sa intareasca mai mult ca orice putere,sa rasplateasca mai mult ca orice premiu,sa incununeze mai mult ca orice podoaba,sa dureze mai mult ca orice temelie, pentru ca Adevarul este Hristos (In 14, 6 10).10. Cand ai aflat Adevarul, trebuie sa ramai in El cu orice pret,trebuie sa nu L mai poti parasi niciodata.

Cand ai spus ceva din El trebuie sa L sustii cu orice jertfa,sa nu l mai poti dezice niciodata.

Cand ai scris ceva despre El, trebuie sa l aperi cu orice aur: sa nu L mai poti retrage niciodata.

Cand ai pus piciorul in imparatia Lui, trebuie sa lupti, ca sa o cuceresti deplin: sa nu te mai poti retrage din ea niciodata.11. Pentru cucerirea mantuirii,pentru pastrarea Adevarului,pentru biruinta Evangheliei lui Hristos,in slujba careia ne am predat cu legamant pe viata si pe moarte,noi nu mai avem alt drum decat inainte;noi, toti cei care am pus mana pe plugul Lui, nu putem sa mai privim inapoi (Lc 9, 62).

Caci noi, toti...