S-a intamplat in 2 noiembrie 1816: A murit Gheorghe incai, istoric, filolog, traducator, poet, reprezentant al colii Ardelene. Spirit iluminist, a adus o contributie fundamentala in actiunea de raspindire a culturii in mediul rural din Transilvania si a elaborat alaturi de Samuil Micu prima gramatica tiparita a limbii romane: Elementa linguae daco-romanae sive valachicae (Viena, []The post S-a intamplat in 2 noiembrie 1816 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 2 noiembrie 1816 was first posted on noiembrie 2, 2020 at 3:05 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 noiembrie 1816: A murit Gheorghe incai, istoric, filolog, traducator, poet, reprezentant al colii Ardelene. Spirit iluminist, a adus o contributie fundamentala in actiunea de raspindire a culturii in mediul rural din Transilvania si a elaborat alaturi de Samuil Micu prima gramatica tiparita a limbii romane: Elementa linguae daco-romanae sive valachicae (Viena, 1780). Gheorghe incai (n. 28 februarie 1754, incai, judetul Mures d. 2 noiembrie 1816, langa Ko ice, Slovacia) a fost preot roman greco-catolic, director al scolilor din Transilvania, luptator pentru drepturile romanilor transilvaneni, istoric, filolog, traducator, reprezentant al colii Ardelene.

S-a nascut in satul Raciu de Campie, azi redenumit incai, in amintirea sa. A primit o bursa de studii la Roma, unde datorita faptului ca invata bine, a fost luat sub ocrotirea cardinalului tefan Borgia, care era secretar la De Propaganda Fide. El l-a numit pe incai custode al bibliotecii acestei institutii, iar apoi a cerut si a obtinut pentru el de la papa Pius al VI-lea favoarea de a putea sa viziteze si bibliotecile Vaticana, Sopra la Minerva si Benedictina. incai a primit inclusiv un specialist care sa il ghideze prin biblioteci, lucru pe care putini altii l-au primit inaintea lui. Borgia i-a indicat cartile in care se vorbea despre romani.

La Viena, Gheorghe incai s-a imprietenit cu Samuil Micu, nepotul lui Inochentie Micu Klein.

Cei doi au scris impreuna, incai definitivand ulterior lucrarea intitulata Dialogul despre originea limbii romane .

Aceasta a fost insa oprita de cenzura si s-a pierdut. La Blaj incai a stat doisprezece ani. Pe durata cat a fost director al scolilor din Transilvania a deschis mai mult de trei sute de scoli noi. In acest timp nu numai ca s-a ocupat de inspectarea scolilor, dar a adunat orice document care facea referire la romani. A inceput sa scrie Hronica romanilor si a mai multor neamuri in cat au fost ele amestecate cu romanii, cat lucrurile, intamplarile si faptele unora fata de ale altora nu se pot scrie pre inteles, din mai multe mii de autori, in cursul a treizeci si patru de ani culese , dar a fost atacat puternic, fiind acuzat inclusiv de faptul ca ar vrea sa fie un al doilea Horea. Din cauza acestei lucrari si acuzatiilor care i se aduceau a cazut in dizgratie, inclusiv episcopul greco-catolic al Blajului facand ceea ce putea pentru a scapa de el. incai este arestat la 14 septembrie 1794, iar dupa ce a fost eliberat din temnita a ramas si fara slujba. Cu ajutorul episcopului greco-catolic de la Oradea, Samuil Vulcan, a plecat la Viena pentru a-si cauta dreptatea la imparatul austriac, dar fara rezultat. Fara nici un venit, s-a aciuit la mosia contelui Vass, unde timp de sase ani i-a invatat carte pe copiii acestuia. In anul 1803 incai pleaca de la Oradea la Buda, unde impreuna cu Samuil Micu lucreaza febril, adunand documente si interpretand faptele descrise in ele, dar S. Micu moare, iar Gheorghe incai ramane sa continue munca de unul singur.

A tiparit astfel...