S-a întâmplat în 1 noiembrie 1823
S-a intamplat in 1 noiembrie 1823 was first posted on noiembrie 1, 2020 at 3:54 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 noiembrie 1823: S-a nascut Lascar Catargiu, om politic roman, prim-ministru al Principatelor Unite si al Regatului Romaniei. Lascar Catargiu (n. Iasi d. 30 martie 1899, Bucuresti), om politic roman, fondator si presedinte al Partidului Conservator pana la sfarsitul vietii. Lascar Catargiu a fost unul dintre marii oameni de stat ai veacului al XIX-lea. S-a situat in prim planul scenei politice timp de aproximativ 45 de ani, unul dintre fondatorii doctrinei conservatoare din Romania. Disensiunile cu Alexandru Ioan Cuza l-au determinat sa fie unul dintre liderii consipratiei care au actionat pentru detronarea domnitorului, dupa care a fost principalul membru al Locotenetei domnesti care a substituit atributiile sefului statului pana la aducerea printului strain. In privinta activitatii politice, Lascar Catargiu s-a afirmat drept cea mai avizata voce a conservatorismului romanesc, fiind timp de 20 de ani presedinte al Partidului Conservator. A ocupat timp de patru mandate functia de prim-ministru si timp de cinci mandate functia de ministru de Interne.
De asemenea, Catargiu a fost ales in doua randuri presedinte al Adunarii Deputatilor. Lascar Catargiu s-a nascut intr-o familie veche de boieri moldoveni, tatal sau fiind Constantin Catargiu.
Primii ani de scoala ii urmeaza in pensioane particulare. Dupa terminarea studiilor, este numit in functii importante din sistemul administrativ al Moldovei. Tanarul Catargiu devine atasat la Treburile din Launtru (Ministerul de Interne), apoi loctiitor de ispravnic la Husi (1843 1844) si prefect (parcalab) de Neamt. Pe 28 martie 1848, Catargiu este unul dintre semnatarii Petitiei-proclamatiune de la hotelul Petersburg din Iasi, in care se aduceau critici regimului politic si se propuneau o seama de masuri pentru dezvoltarea tarii pe baze mai liberale. Dupa inabusirea miscarii, domnitorul Mihail Sturdza il exileaza la mosia sa din judetul Neamt. Pe timpul lui Grigore Alexandru Ghica, Catargiu revine in administratia de stat. In 1853 este numit parcalab de Iasi, iar anul urmator ocupa aceeasi functie in Covurlui.
Timp de doi ani, pana in 1856, ocupa pozitia de aga al Politiei Iasi. Unionist convins, Lascar Catargiu desfasoara o bogata activitate in acest sens, fiind membru in Comitetul Electoral al Unirii de la Iasi (februarie 1857) si deputat in Divanul ad-hoc de la Iasi, pozitie din care contribuie la elaborarea si adoptarea punctelor programului unionist. In Adunarea Electiva, Catargiu era candidatul la domnia Moldovei din partea conservatorilor si era creditat cu cele mai mari sanse la victorie. Asadar, tanarul politician s-a aratat foarte afectat in momentul cand a fost constrans sa renunte la candidatura in favoarea colonelului Alexandru Ioan Cuza.
Dupa Unirea Principatelor, activeaza pentru scurt timp ca membru in Comisia Centrala de la Focsani, apoi este numit ministru de Interne in cabinetul Manolache Epureanu din Moldova (27 aprilie 10 noiembrie 1859). Catargiu intra in conflicte intense cu domnitorul Cuza, astfel ca, alaturi de C. A. Rosetti, liderul liberalilor radicali, devine principalul artizan al formarii monstruoasei coalitii care a condus la inlaturarea domnitorului Cuza din fruntea statului. Intre 11 februarie 10 mai 1866, Lascar Catargiu face parte din Locoteneta domneasca, un organism politico-administrativ format pentru a substitui activitatile unui sef de stat, pana la aducerea printului strain. Totodata, Catargiu este desemnat sa formeze primul guvern sub domnia lui Carol I, intre 11 mai 13 iulie 1866, timp in care se proclama o noua Constitutie, prin care Romania devine monarhie constitutionala.
La sfarsitul anului 1866, Catargiu este ales presedinte al Adunarii Deputatilor. In perioada urmatoare, s-a numarat printre sustinatorii domnitorului Carol I in vremurile tulburi ale miscarii antidinastice. In momentul cand Carol...