Fericiti sunt cei ce locuiesc in casa Ta; in veci vecilor te vor lauda (Ps 83, 5). Neinteleasa este nasterea ta, neinteles si felul cresterii tale, neintelese sunt toate ale tale, de Dumnezeu nuntita (Cantarea a V-a din 21 noiembrie). Noi, pamantenii, nu suntem in stare sa spunem cuvant cinstitor pentru Maica Domnului, dar cerem []Fericiti sunt cei ce locuiesc in casa Ta; in veci vecilor te vor lauda (Ps 83, 5). Neinteleasa este nasterea ta, neinteles si felul cresterii tale, neintelese sunt toate ale tale, de Dumnezeu nuntita (Cantarea a V-a din 21 noiembrie).

Noi, pamantenii, nu suntem in stare sa spunem cuvant cinstitor pentru Maica Domnului, dar cerem de la ea sa ne dea putere pentru aceasta. Recunoastem ca oricat am spune de mult, de bine si de frumos, nu putem spune cate ar trebui spus, si atunci, pentru a cuprinde cat de cat ceva din maretiile Maicii Domului, apelam la cuvintele Sfintilor Parinti si la Sfanta Traditie, care este memoria vie a Bisericii.

Evenimentul sfant al intrarii pruncei Maria in templul din Ierusalim a fost fructul unei fagaduinte. Traditia spune ca Ana era de 60 de ani si Ioachim de 70. Umilit fiind la templu, Ioachim spune Anei: Grea cruce e lipsa copiilor , si Ana raspunde, plangand: Doamne, si pamantul aduce roada si pasarile fac pui si fiarele nasc, eu cu cine ma aseman, Doamne? Ei spuneau: Pentru noi, oamenii, poate fi cu neputinta sa avem un copil, dar la Dumnezeu toate sunt cu putinta si asta conteaza .

Ana se casatoreste la 20 de ani si dobandeste copilul la 60 de ani, dupa 40 de ani de asteptare. Atatia ani s-a rugat lui Dumnezeu pentru a primi un copil, in timp ce noi asteptam un raspuns de la Dumnezeu pe loc si, daca nu-l primim, ne impotrivim Lui, nestiind ca pentru noi intarzie minunea. Asta ne aminteste de o intamplare. Un om bolnav a coborat intr-un sat de munte in oras, pentru a merge la medic. Doctorul i-a spus: Trebuie sa faci 20 de zile baie in mare . Dar bolnavul nu voia sa-si paraseasca satul, desi cauta sanatatea. Se gasea intr-o situatie grea si, tot gandindu-se, a gasit solutia. A coborat pana la mare si, intr-o zi, a intrat de 20 de ori in mare. S-a intors in sat si a asteptat sa se vindece, dar nu s-a vindecat si, cu siguranta, s-a suparat rau pe doctor. Asa facem si noi. Cand ne rugam pentru vreo pricina de-a noastra, incercam sa grabim lucrurile cat de tare si asteptam de la Dumnezeu ca pe loc sa faca minunea pentru noi. Iar daca nu o face, noi, putin credinciosii, ne razvratim impotriva Lui.

Fiindu-le ascultata rugaciunea, si-au respectat intocmai fagaduinta, implinind cu demnitate cuvantul Psalmistului: Faceti juruinte si le impliniti Domnului Dumnezeului vostru (Ps 75, 11), implinind, dupa litera Legii, cuvantul din Deuteronom 23, 11: De vei da fagaduinta Domnului Dumnezeului tau, sa nu intarzii a o implini, caci Domnul Dumnezeul tau o va cere de la tine si pacat vei avea asupra ta .

Acesti parinti jertfelnici, cand Maria avea trei ani, o incredinteaza templului, implinind alta profetie a Psalmistului: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau. Ca a poftit imparatul frumusetea ta, ca El este Domnul tau (Ps 44, 12-13).

Fecioara Maria, imbracata in vesminte...