Imaginea de mai sus il arata pe Avram rugandu-se pentru cetatile Sodoma si Gomora. Dumnezeu S-a aratat lui Avram in chipul celor trei ingeri in forma de calatori pe care Avram i-a ospatat la umbra stejarului. i sculandu-Se de acolo, cei trei calatori S au uitat spre Sodoma si Gomora si Avram mergea cu Ei, petrecan du I []Imaginea de mai sus il arata pe Avram rugandu-se pentru cetatile Sodoma si Gomora. Dumnezeu S-a aratat lui Avram in chipul celor trei ingeri in forma de calatori pe care Avram i-a ospatat la umbra stejarului. i sculandu-Se de acolo, cei trei calatori S au uitat spre Sodoma si Gomora si Avram mergea cu Ei, petrecan du I i a zis Domnul: Strigarea Sodo mei si a Go morei s-a inmultit spre Mine si pacatele lor sunt mari foarte i cei doi barbati au plecat spre Sodoma, iar Avram statea tot inaintea Domnului. i a zis Avram: Sa nu pierzi, Doamne, pe cei drepti impreuna cu cei necredinciosi; de vor fi cincizeci de drepti in cetate, vei ierta tot locul acela pentru acesti drepti? i a zis Domnul: De se vor afla cincizeci de drepti, voi ierta toata cetatea Pe urma Avram a tot micsorat numarul dreptilor pana a ajuns la zece. i Dumnezeu i-a zis ca si zece drepti de se vor afla, nu va pustii cetatile. Dar nu s-a aflat decat unul singur: Lot si familia lui, pe care ingerii lui Dumnezeu i-au scos din pieirea cetatii (Cititi pe larg in cartea Facerea, cap. 18 si 19.)Istoria cetatilor Sodoma si Gomora este plina de invatatura pentru noi si vremile noastre. Prin doua lucruri ne asemanam si noi cu cei din Sodoma si Gomora: prin pacatele ce le traim si prin pedeapsa ce o purtam. Prin pacate ne asemanam pentru ca niciodata parca n-au fost asa de stricate purtarile oamenilor ca azi. Dupa razboiul cel mare, avem o lume ce se cufunda mereu, ca Sodoma si Gomora, in pacate si stricaciuni sufletesti. Vremurile de azi sunt cu adevarat o Sodoma si Gomora sufleteasca pline cu tot felul de ruine si daramaturi sufletesti. Pentru aceste stricaciuni vine si peste noi mustrarea si pedeapsa Domnului. Pentru multimea pacatelor noastre facutu-s-a si viata noastra un fel de Sodoma si Gomora, mai rele chiar decat cele din Biblie, pentru ca oamenii din acelea s au prapadit intr-o clipa, dar acestia vor pieri incetul cu incetul, ucisi de razboaie si chinuiti de lipsuri (Plang. Ier. 4), de suferinte si de necazuri care n-au fost de la inceputul lumii (Matei 24, 21).

Crestinilor! Razboiul ce l-am trecut si vremurile grele de azi sunt strigarea Domnului sa ne intoarcem la El. Dar noi nu ne-am intors, ci mai rai ne-am facut si de aceea zice Domnul: Nimicitu-v-am pe voi ca pe Sodo ma si Gomora; v-ati facut ca taciunele cel scos din foc si nici asa nu v-ati intors la Mine (Amos 4, 11).

Toti ne-am abatut, impreuna netrebnici ne-am facut (Ps. 13, 3) Inaintam mereu spre soarta cetatilor Sodo ma si Gomora, spre prapad si pieire sufleteasca. Din aceasta cale a pieirii, numai o singura cale de scapare este: intoarcerea la Dumnezeu.

Draga cititorule! Ia seama ca poate si viata ta sufleteasca s-a facut o Sodoma si Gomora plina de rautati si pacate. Ia seama ca un Avram se roaga si pentru ce tatea vietii tale si scaparea ei din pieire. Acest Avram este Iisus Mantuitorul, Care mijloceste pentru cetatea mea si a ta. Avram n-a putut scapa cetatile; acest Mantuitor le poate, daca-L...