Curatati merele de coaja si de seminte apoi taiati-le in felii de aprox. 0, 5 cm grosime. Amestecati merele cu zahar vanilat si cu pudra de scortisoara. Fierbeti un sirop din vin, apa, zahar si betele de scortisoara. Cand clocoteste, puneti merele si fierbeti inca 5 minute. Lasati sa se raceasca apoi puneti fructele la scurs intr-o strecuratoare si colectati siropul - il vom folosi la insiropatul blatului. Cat timp se scurg fructele, pregatiti blatul. Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma tare cu zaharul. Amestecati galbenusurile cu vanilia si uleiul. Stingeti praful de copt cu otet si amestecati cu galbenusurile. Incorporati compozitia de albus in cea de galbenus si adaugati faina proaspat cernuta. Turnati aluatul in forma rotunda (24cm), antiaderenta, neunsa dar cu hartie de copt la baza. Coaceti 40 de minute in cuptor preincalzit, la foc mic. Lasati sa se raceasca in tava. Cat timp se raceste blatul bateti frisca. Puneti smantana rece intr-un vas mai inalt. Bateti cu mixerul la viteza mica pana se inmoaie. Mariti viteza si bateti energic pana paletele mixerului lasa urme evidente. Adaugati zaharul si mai bateti 2-3 minute. Pastrati la frigider pana la intrebuintare. Asamblarea tortului Taiati blatul rece in trei felii, pe orizontala. Puneti prima foaie pe platou si insiropati cu 1/3 din siropul in care au fiert fructele. Asezati merele in cercuri concentrice pana acoperiti intreaga suprafata a foii. Intindeti deasupra 4-5 linguri de frisca. Procedati la fel cu a doua foaie si asezati apoi cea de-a treia foaie. Imbracati tortul cu multa frisca si decorati cu felii de kiwi si portocala si cu capsune, zmeura sau mure. Tineti la frigider cateva ore ca sa se aseze si sa se imbine aromele.

Curatati merele de coaja si de seminte apoi taiati-le in felii de aprox. 0, 5 cm grosime. Amestecati merele cu zahar vanilat si cu pudra de scortisoara. Fierbeti un sirop din vin, apa, zahar si betele de scortisoara. Cand clocoteste, puneti merele si fierbeti inca 5 minute. Lasati sa se raceasca apoi puneti fructele la scurs intr-o strecuratoare si colectati siropul - il vom folosi la insiropatul blatului. Cat timp se scurg fructele, pregatiti blatul. Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma tare cu zaharul. Amestecati galbenusurile cu vanilia si uleiul. Stingeti praful de copt cu otet si amestecati cu galbenusurile. Incorporati compozitia de albus in cea de galbenus si adaugati faina proaspat cernuta. Turnati aluatul in forma rotunda (24cm), antiaderenta, neunsa dar cu hartie de copt la baza. Coaceti 40 de minute in cuptor preincalzit, la foc mic. Lasati sa se raceasca in tava. Cat timp se raceste blatul bateti frisca. Puneti smantana rece intr-un vas mai inalt. Bateti cu mixerul la viteza mica pana se inmoaie. Mariti viteza si bateti energic pana paletele mixerului lasa urme evidente. Adaugati zaharul si mai bateti 2-3 minute. Pastrati la frigider pana la intrebuintare. Asamblarea tortului Taiati blatul rece in trei felii, pe orizontala. Puneti prima foaie pe platou si insiropati cu 1/3 din siropul in care au fiert fructele. Asezati merele in cercuri concentrice pana acoperiti intreaga suprafata a foii. Intindeti deasupra 4-5 linguri de frisca. Procedati la fel cu a doua foaie si asezati apoi cea de-a treia foaie. Imbracati tortul cu multa frisca si decorati cu felii de kiwi si portocala si cu capsune, zmeura sau mure. Tineti la frigider cateva ore ca sa se aseze si sa se imbine aromele. Smantana pentru frisca trebuie sa fie proaspata cu minim 25% grasime si sa nu contina amidon sau alti agenti de ingrosare. Smantana trebuie sa fie foarte rece, la fel si vasul in care o bateti. Frisca o puteti indulci cu miere dar aceasta trebuie sa fie de cea mai buna calitate (sa nu contina zahar si sa nu fie fiarta). Daca mierea nu este de calitate, frisca se taie. Adaugati mierea dupa gust, picurand si amestecand cu mixerul la viteza mica. Taiati tortul bine racit, cu un cutit bine ascutit, cu lama lunga si subtire. Pofta buna!