Franta a cucerit lumea cu niste prajiturele rotunde, crocante la exterior, moi la interior, lipite doua cate doua cu diferite tipuri de creme.

Preparate din albus de ou, zahar si pudra de migdale, macarons au fost create, nu in Franta, cum s-ar crede, ci undeva intr-o manastire de calugarite din Venetia, in secolul VIII.

O contributie esentiala la ceea ce sunt, azi, macarons a avut Louis Ernest Laduree. Cofetar, patiser si brutar, acesta a fost, cu certitudine, primul care a lipit doua macarons cu o crema la mijloc, si a creat astfel forma finala a prajiturii. Se intampla in 1868, la Paris.

Tot el a pus bazele unui celebru lant de cofetarii, care exista si azi, in Franta, in Europa, dar si pe alte continente. Laduree a creat si variantele sarate, lipite cu pateu de gasca si pasta de trufe.

Azi, macarons sunt prezentate in zeci de combinatii arome si culori, cu lamaie, fistic, cacao sau ciocolata, si alte zeci de arome si culori.

Macarons sunt foarte populare in Japonia, unde pudra de migdale a fost inlocuita cu pudra de alune. In Belgia, macarons sunt preparate intr-o formula mai lejera, cu mai putin zahar si mai multe migdale.(sursa: http://www.ziare.com/)Se cern intr-un bol zaharul pudra si cacaua, apoi se amesteca migdalele macinate foarte fin.

Se bat albusurile adaugand treptat cele 30g de zahar pana cand se intaresc bine.

Punem 20 de picaturi de colorant rosu si amestecam. Se presara treptat peste albusuri ingredientele uscate si se amesteca cu o spatula pana cand amestecul devine neted.

Se tapeteaza o tava mare (doua mici)cu hartie de copt.

Se pune amestecul intr-un posh sau o punga mare de plastic, careia i se taie un colt.

Se spriteaza in tava discuri mici, cu diametrul de 3-4 cm, lasand spatiu intre ele.

Se lasa sa se usuce intre 30 si 45 de minute.

Am lasat usa cuptorului intredeschisa timp de 7 minute ( puneti o lingura de lemn in usa cuptorului) apoi l-am inchis. Le scoatem si le lasam sa se raceasca putin. Pentru a le dezlipi foarte usor, puteti turna un pic de apa sub hartia de copt.

Lasati-le sa se usuce cu susul in jos pe o farfurie. Lipiti 2 cate 2 cu: Nutella sau cu crema ganache de ciocolata. Serviti cu o cafea.....mi-au iesit 40- deci 20 de macarons