Reteta mea preferata cu acest fel de peste.

Alegem doua bucati groase de cod bacalhau (codul care a fost sarat si uscat, apoi inmuiat in apa rece pentru 2-3 zile, schimband mereu apa). Eu am avut gata inmuiate in apa si congelate, deci le-am decongelat si le-am uscat cu un servetel. Le stropim cu ulei de masline si le ungem cu putin mujdei de usturoi.

Incingem gratarul.

Intre timp spalam cartofii si ii stergem bine cu un prosop, sa fie uscati. Ii punem intr-un vas la cuptor cu 2 pumni de sare groasa. Se coc bine, intorcandu-i din cand in cand.

Cand cartofii sunt aproape copti ne ocupam de gratar: punem ardeii sa se coaca, ii scoatem si ii curatam de coaja si ii taiem fasii. Punem apoi bucatile de peste la gratar, intorcandu-le din cand in cand. E important sa fie bine patruns.

Intr-un vas punem cartofii scuturati de sare si putin zdrobiti; aduagam codul desfacut in solzi mai mari. Punem ardeii fasii. Intr-o tigaie punem uleiul de malsine la incalzit cu usturoiul pisat. Dar nu prajim sa nu se arda usturoiul, doar incalzim. Turnam peste cartofii si codul din vas, amestecam cu mare grija si servim apoi cu vin rosu. Acest peste e unul din putinele tipuri care se servesc cu vin rosu deoarece e puternic la gust. Si nu uitati, nu e nevoie de sare pentru ca pestele e destul de sarat si cartofii au fost copti cu sare.

Pofta mare!