In franceza acest fel de mancare se numeste Hachis parmentier. Este compus din vianda tocata (hach e) si piure de cartofi.

Numele lui vine de la Antoine-Augustin Parmentier - farmacist si agronom francez, unul dintre primii specialisti in nutritie, dietetica si igiena alimentara.http://leblogdecata.blogspot.com/2016/03/gratin-de-cartofi-cu-carne.htmlCuratati morcovii si taiati-i rondele.

Curatati si taiati marunt ceapa si usturoiul. Prajiti ceapa si usturoiul in uleiul de masline, adaugati rondelele de morcov, carnea si reveniti totul pana se evapora apa. Adaugati sucul de rosii, bulionul diluat intr-un pahar cu apa si ierburile.

Puneti sare, piper si lasati sa fiarba la foc potrivit 15-20 minute.

Scoateti ierburile(frunza de dafin).

Se curata si se taie cartofii in bucati.

Se pun la fiert in apa cu sare.

Se fierb 20-25 de minute pana cand intra varful cutitului in ei.

Se pun cartofii in castronul robotului cu un pic de apa de la fiert. Amestecati.

Adaugati laptele progresiv amestecand pana cand obtineti consistenta dorita de piure. Condimentati.

Incalziti cuptorul la 220 C.

In vasul pentru cuptor puneti compozitia cu carne.

Acoperiti cu piure si presarati deasupra cascaval ras.

Dati la cuptor pentru 20-25 de minute.

Serviti cald acompaniat de o salata verde.

Alta reteta asemanatoare : Parmentier de ratareteta sos de rossi de casa aici: http://leblogdecata.blogspot.fr/2015/02/sos-de-rosii-pizza-paste-carne.html