Ador bucataria turceasca. Nu este o reteta turceasca, este o reteta cu influente turcesti. Am folosit carne de miel, mirodenii, le-am dat forma de chiftelute si mititei, le-am pus in tava cu hartie de copt si le-am copt in cuptor. As fi vrut sa le prajesc la gril sau la gratar dar conditiile nu au fost prielnice de aceasta dataCarnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie. Semintele de chimen, chimion, sumacul, usturoiul, piperul, se pun in mojar si se piseaza. Se adauga amestecul de mirodenii pisate la carnea tocata, plus sarea, uleiul, ceapa rosie tocata marunt si amestecul de mirodenii pentru kebab. Se amesteca cu mana compozitia. Se adauga 50-70 ml apa fierbinte, se framanta din nou carnea si se lasa sa se odihneasca 15 minute. Se formeaza cu mainile umede chiftele si/sau mititei. Se pun in tava mare a aragazului si se dau la cuptorul incins la 200 grade pentru 20 minute.

Cartofii se curata de coafa si se fierb de jumatate in apa cu sare. Se strecoara de apa fierbinte cartofii, se pun langa carnea care a stat la cuptor 20 minute, se stropesc cartofii cu putin ulei de masline, sare, piper proaspat rasnit, boia afumata si se amesteca. Se mai da la cuptor pentru inca 10-15 minute, pana cartofii sunt usor rumeni.

Pentru sos: castravetele se spala, nu se curata coaja, se taie in jumatate pe lungime, apoi in sferturi. Se taie partea cu seminte, restul de castravete se taie cubulete. Se pune castravetele taiat intr-un castronel, se adauga restul de ingrediente si se amesteca. Se asezoneaza dupa gust.

Se servesc chiftelele impreuna cu cartofi, salata rucola, iar peste salata sos de iaurt cu menta.