Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt cunoscute, aceste ciuperci de padure cu aroma unica se numara printre cele din top. Tocanita este o mancare taraneasca, simpla, care consta din ceapa, cativa graunti de usturoi,cateva linguri de ulei, hribi, smantana grasa, servit totul cu un bot de mamaligacam asta faceau bunicii nostrii. Reteta de azi este oarecum reinterpretata, dar, la baza, sta aceeasi reteta de tocanita. Mamaliga e si ea de fite, puteti lasa reteta clasica sau puteti sa-i aduceti inbunatatiri...

Eu am vazut o reteta asemanatoare de mamaliga la Laura si era numai bine venita la tocanita mea de hribiPentru tocanita: spalam hribii si ii taiem felii. Intr-o cratita punem uleiul la incins. Adaugam ceapa si usturoiul taiate marunt, lasam 2-3 minute sa se caleasca. Adaugam 3-4 linguri apa si mai lasam alte 5 minute la calit cu capacul pus. Adaugam ciupercile taiate, amestecam, punem capac si lasam la foc mic sa-si lase sucul si sa fiarba 15 minute. Amestecam din cand in cand.

Adaugam 1 cana de apa( sau supa de pui) sau atat cat este necesar pentru a face o tocanita nici prea subtire dar nici prea groasa. Lasam sa fiarba 10 minute. Asezonam cu sare si piper proaspat rasnit. Amestecam intr-un castron smantana pentru gatit cu smantana fermentata, adaugam amidonul si amestecam bine pana se desface amidonul. Adaugam peste smantanuri cate putin din tocanita fierbinte, amestecam, apoi punem continutul in oala cu tocana. Amestecam usor si lasam sa fiarba 5 minute, intre timp tocanita se leaga si se ingroasa. La final adaugam patrunjelul proaspat tocat marunt si untul.

Pentru mamaliga(o faceti in timp ce firbe tocanita) nu va dau cantitati exacte de apa si faina de malai, faceti o mamaliga putin mai moale, sa nu fie foarte vartoasa. Daca va place puteti sa adaugati in loc de o cana de apa o cana de lapte, astfel mamaliga devine putin mai dulceiar la final, dupa ce a fiert, adaugati o mana de rucola taiata marunt, un cub de unt si putin piper proaspat rasnit. Mamaliga fierbinte se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei si se da la frigider. Dupa ce s-a intarit, nu este necesar sa o lasati sa se raceasca complet, sa fie putin calduta, se taie cu un cutit in cuburi. Cuburile de mamaliga se adauga in castron peste tocanita. Se pudreaza cu putina paprika daca va place. Sa fiti sanatosi!!!