Spalam gutuile sa indepartam puful de pe ele. Le curatam si le dam pe razoatoarea mare (sau le taiati bastonase subtiri). Stoarceti atatea lamai pana obtineti 100 ml zeama. Intr-o cratita emailata (sau fonta ) puneti 500 ml apa la fiert cu 1 kg zahar si 100 ml zeama de lamaie. Cand este fierbinte adaugati gutuile rase. Gutuile se vor oxida, dar nu va speriati, dupa ce le puneti in siropul fierbinte ele isi vor recapata culoarea. Dupa ce a-ti adaugat gutuile taiati o bucatica de circa 2-3 cm din batonul de vanilie si il puneti sa fiarba alturi de gutui in sirop(daca nu aveti baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga cu 1 minut inainte de a lua dulceata de pe foc). Lasati focul pe mediu si amestecati continuu. Se continua fierberea pana siropul se leaga (cand ridicam lingura din cratita pe latul ei apar trei sau 2 picaturi care cad deodata). Cand gutuile au un aspect lucios si plutesc in sirop sirop cratita se ia imediat de pe foc, deoarece gutuile se inchid la culoare si dulceata va avea ungust de zahar ars. Se spumeaza si apoi cratita luata de pe foc se acopera cu un servet umezit in apa rece si bine stors. Daca acest se usuca repede il umezim din nou si acoperim din nou cratita. Lasam dulceata sa raceasca complet in cratita (eu l-am lasat toata noaptea si pe dimineata a fost inchegata), apoi se pune in borcane. Inchidem borcanele si le asezam in camara.

Spalam gutuile sa indepartam puful de pe ele. Le curatam si le dam pe razoatoarea mare (sau le taiati bastonase subtiri). Stoarceti atatea lamai pana obtineti 100 ml zeama. Intr-o cratita emailata (sau fonta ) puneti 500 ml apa la fiert cu 1 kg zahar si 100 ml zeama de lamaie. Cand este fierbinte adaugati gutuile rase. Gutuile se vor oxida, dar nu va speriati, dupa ce le puneti in siropul fierbinte ele isi vor recapata culoarea. Dupa ce a-ti adaugat gutuile taiati o bucatica de circa 2-3 cm din batonul de vanilie si il puneti sa fiarba alturi de gutui in sirop(daca nu aveti baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga cu 1 minut inainte de a lua dulceata de pe foc). Lasati focul pe mediu si amestecati continuu. Se continua fierberea pana siropul se leaga (cand ridicam lingura din cratita pe latul ei apar trei sau 2 picaturi care cad deodata). Cand gutuile au un aspect lucios si plutesc in sirop sirop cratita se ia imediat de pe foc, deoarece gutuile se inchid la culoare si dulceata va avea ungust de zahar ars. Se spumeaza si apoi cratita luata de pe foc se acopera cu un servet umezit in apa rece si bine stors. Daca acest se usuca repede il umezim din nou si acoperim din nou cratita. Lasam dulceata sa raceasca complet in cratita (eu l-am lasat toata noaptea si pe dimineata a fost inchegata), apoi se pune in borcane. Inchidem borcanele si le asezam in camara.