Paella este o mancare cu specific spaniol, pe baza de orez, legume, si ca orice mancare cu traditie si renume, reteta i s-a perpetuat in lumea intreaga, in variante mai mult sau mai putin apropiate de cea originala.

Indiferent de variatiuni, cateva elemente o definesc: orezul, sofranul, mazarea si crevetii.

Se mai intalneste varianta cu scoici, fructe de mare felurite, cu sosuri dintre cele mai savuroase sau mai light.

Una peste alta, eu ma declar multumita cu paella in varianta pe care am pregatit-o acasa!O reteta grozava, se poate renunta desigur la creveti, insa pentru cunoscatori, acestia chiar desavarsesc gustul paellei.

Se pregateste la indemana o tigaie wok.

Se pune o lingura de ulei de masline. Se pune pe foc, la incins.

Ceapa, catelul de usturoi si ardeiul gras se curata, se spala si se toaca. Se pun la rumenit in wok.

Se lasa sa sfaraie putin, apoi se adauga carnatul taiat rondele potrivite. Se lasa inca putin sa sfaraie si chorizo, apoi se adauga orezul spalat. Se amesteca cu o spatula din lemn ca sa se distribuie pe intreaga suprafata. Cand orezul devine sticlos, se adauga jumatate din cantitatea de supa de legume (preferabil fierbinte). Se acopera cu capacul si se lasa la foc potrivit.

In restul de supa se pune sofranul, se lasa cateva minute, apoi se adauga peste orez. Se adauga cateva linguri cu mazare si se acopera din nou. Se lasa pana absoarbe aproape toata supa, iar la final se adauga vinul si se mai lasa cateva minute pe foc.

Separat, se rumenesc crevetii cateva minute, in putin ulei de masline si un catel de usturoi, tocat. Se dau deoparte si se asaza peste paella (eu am preferat sa ii curat), dar se pot pune intregi.

A iesit extrem de gustoasa si satioasa aceasta paella.

Sa va fie de folos!dizolvati sofranul in apa cu cateva minute inainte de a-l pune peste ingrediente. nu gatiti prea mult crevetii, isi pierd gustul si capata textura gumoasa