Reteta am preluat-o de la Gina Bradea. Covrigeii sunt crocanti, dar totodata si fragezi. retete de post economiceIntr-un vas incapator, cernem faina ( chiar si de doua ori) pentru a o aerisi.

Intr-un castron, punem 50 ml apa calda cu zaharul, drojdia si o lingura de faina. Amestecam cu o furculita si lasam la loc cald sa-si dubleze volumul ( pana face basicute ).

Facem cu mana o scobitura in mijlocul gramezii de faina si turnam sarea si maiaua ( drojdia crescuta ), apoi incepem framantarea, adaugand, putin cate putin, restul de apa calda (cat sa nu friga). Cand toata faina este incorporata, adaugam si uleiul de masline si framantam pana la incorporare completa. Acoperim vasul si il lasam la caldura ( eu l-am pus pe calorifer ) pana ce aluatul isi dubleaza volumul ( cca 30 minute ). Luam bucati din aluat pe care le intindem pe masa infainata si din care vom decupa covrigi. Eu m-am folosit de o forma speciala, dar m-am jucat si cu formele alfabet primite de la Mos Craciun :X :))Asezam covrigii formati in tava tapetata cu hartie de copt, ii lasam sa mai creasca apoi ii ungem cu apa si presaram desupra seminte de mac, chimen, susan...dupa preferinte.

Coacem in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pana devin usor aurii.

Din cantitatile date, am copt 3 tavi ( cca. 90 covrigei ) Semintele de mac si chimen pot fi incorporate in aluat, odata cu intinderea foilor. Daca dorim covrigi crocanti, vom intinde foaia mai subtire si vom coace mai mult, avand grija sa nu ardem covrigii. Pentru covrigi cu miez moale, vom intinde foaia mai groasa si vom coace mai putin.