Ciorba de fasole este de departe preferata mea din categoria ciorbelor de post.

Este simpla si foarte gustoasa si perfecta pentru a fi inscrisa la retete de post economiceFasolea se spala bine in doua-trei ape, apoi se pune la hidratat in apa rece, de seara pana dimineata, la frigider.

A doua zi se scurge apa, se clatesc boabele de fasole si se pun la fiert in apa cat sa fie acoperite bine, cu un varf de lingurita cu bicarbonat de sodiu.

Se lasa sa dea in doua-trei clocote, apoi se scurge apa, se clateste fasolea cu apa calda si se pune din nou la fiert, in apa fierbinte, fara bicarbonat de data aceasta.

Se repeta procedeul inca odata, iar a treia oara se pune fasolea la fiert, definitiv in multa apa (3 l).

Ceapa se curata si se toaca solzisori, morcovul si pastarnacul se curata si se toaca in cuburi.

Se calesc legumele in ulei incins, adaugand din cand in cand, si cate putina apa si se asezoneaza cu sare si foi de dafin.

Cand fasolea este aproape fiarta, se adauga legumele, iar peste 10 minute se adauga rosiile.

Se lasa sa fiarba pentru alte 15-20 de minute, timp in care se potriveste gustul cu sare, piper, cimbru si tarhon.

La final, cand se stinge focul, se adauga leusteanul si patrunjelul tocate marunt.

Se serveste cu muraturi, ceapa rosie, sau ardei iute.