In zilele de post, fac adeseori ciorbita de rosii cu orez si cu multe zarzavaturi proaspete, pe timpul verii. Este o ciorbita usoara, care, la rigoare, poate fi acrita cu bors, daca se doreste asta si atunci gustul ei se va imbunatati. Iar daca nu se tine neaparat post, ciorbita poate fi imbogatita cu 1-2 linguri de smantana.

Sucul de rosii preparat in casa, ii va da ciorbitei un gust dulce-acrisor.

Un alt avantaj al acestei ciorbite este ca se prepara foarte repede.

Ingredientele sunt pentru o oala de 4 litri.

Se curata morcovii, patrunjelul si telina, se spala si se dau pe razatoarea fina, dupa care se pun la fiert intr-un vas incapator (o oala de 4 litri).

Se alege orezul, se spala in cateva ape si se pune la fiert. Cand este aproape fiert, se ia de pe foc, se strecoara, se clateste in cateva ape si se lasa la scurs.

Se alege, se spala, se zvanta verdeturile si se taie fiecare separat, cat de fin se poate.

Usturoiul se curata, se spala si se taie feliute subtiri.

Rosiile se spala, se curata de seminte si se taie marunt.

Ceapa se curata, se spala, se sterge cu un prosop de hartie, se taie marunt si se caleste usor in putin ulei (atentie, sa nu se arda). Cand ceapa s-a calit, se adauga rosiile taiate marunt si se topesc putin, odata cu ceapa.

Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga in oala orezul scurs de apa, ceapa cu rosiile si uleiul in care s-au topit. Dupa un clocot, se mai adauga la ciorbita boabele de piper si feliutele de usturoi. Dupa inca un clocot se adauga sucul de rosii. Se mai lasa pe foc inca doua-trei clocote, se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust, se adauga verdeturile taiate fin, se acopera oala cu un capac si se opreste focul de la aragaz.

Se mananca fara paine, dupa ce s-a lasat ciorbita sa se odihneasca un sfert de ora.

Nu ardeti ceapa, ci inmuiati-o, doar, putin. Clatiti bine orezul, dupa ce a fiert pe jumatate, inainte de a-l pune in oala, pentru a nu tulbura ciorbita. Fierbeti legumele si orezul separat, doar pe jumatate, inainte de a le fierbe impreuna, definitiv. Patrunjelul tocat marunt se pune in farfurie. Tot in farfurie se pune si smantana, la nevoie.