O ciorbita foarte buna, acrisoara si cu un gust foarte placut de la afumaturi, care se prepara mai ales in Transilvania.

Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 5 litri de ciorbita.

Morcovii, patrunjeii si telina se curata, se spala si se taie in formele dorite, dupa care se pun la fiert intr-o oala mare, cu multa apa. Se spumuieste, cand este cazul.

Se curata ceapa, se spala, se taie si se caleste in ulei suficient, la foc mic, pentru a nu se arde. Se spala rosiile, se curata de pielite si de seminte, se taie cubulete si se pun la calit in craticioara, peste ceapa, calita deja.

Se taie carnatii (rondele, sau bastonase) si kaizerul, feliute.

Se alege mararul se spala, se zvanta si se taie fin.

Varza murata se scoate de pe cotor si se taie fidelute.

Se curata cartofii, se spala si se taie cubulete, dupa care se pun in oala in care fierb legumele. Dupa un clocot-doua, se adauga in oala: varza murata, ceapa cu rosiile si afumaturile. Se lasa la fiert inca doua-trei clocote, dupa care se verifica daca toate legumele si varza sunt fierte si se opreste focul. Se adauga mararul taiat fin, se acopera oala cu un capac si se lasa ciorba sa se odihneasca un sfert de ora.

Se serveste cu ardei iuti si cu smantana (dupa preferinta).

Caliti ceapa la foc mic, pana devine transparenta. Nu puneti cartofii la fiert odata cu celelalte legume, ci abia dupa ce acestea au fiert, ca sa nu se sfarme. Nu stoarceti varza murata, ca sa acreasca suficient ciorbita. Nu este nevoie sa adaugati sare si piper, pentru ca ingredientele au tot ce este necesar. Prea multele condimente estompeaza gustul natural al ingredientelor (ceea ce nu este in interesul nostru).