Dintotdeauna am pus gogosarii in otet dupa aceasta reteta si niciodata nu am dat gres. In primul rand, sunt impotriva abuzului de condimente, din cauza caruia se pierde gustul natural al oricarui preparat, iar in al doilea rand, daca vreau gogosari murati in otet, atunci in borcane vor fi numai gogosari si strict condimentele necesare, nu altceva.

Din ingredientele de mai jos, mi-au iesit 8 borcane cu gogosari feliati in otet.

Se aleg gogosari mari, tari, frumosi, copti si fara defecte. Se spala gogosarii, se sterg cu un prosop de hartie, se feliaza in patru (sau mai mult) dupa care se curata de cotoare, seminte si suvitele albe.

Intr-o oala mare se pun la fiert: apa, otetul, zaharul, uleiul, sarea, frunzele de dafin si piperul.

Dupa un prim clocot se pun treptat 20-25 felii de gogosari la oparit si se lasa cate 1 minut, intorcandu-se pe ambele fete. Veti observa ca gogosarii isi schimba putin culoarea si se inmoaie. Atunci se scot feliile de gogosari cu o paleta si se pun intr-un vas curat, la racorit.

Se repeta aceasta operatiune, pana ce se oparesc toate feliile de gogosari.

Dupa ce s-au racorit, feliile de gogosari se pun (fara a fi presate) in borcane curate, de 700 ml, pregatite in prealabil. Deasupra se pun betisoare curate, oparite in apa clocotita in prealabil, pentru a tine feliile de gogosari in otet, sa nu se ridice deasupra.

Se toarna otetul peste gogosarii feliati si cand s-au racit, se infileteaza capacele si se pun in camara, la un loc aerisit, curat si racoros.

Alegeti gogosari tari, frumosi si fara defecte. Nu tineti prea mult gogosarii la oparit, ca sa nu se inmoaie prea tare. Nu puneti prea multe felii de gogosari in borcane, doar atatea cate incap, fara a fi presate, pentru ca ele trebuie sa stea in otet ca sa se mureze si sa fie bune. Este de preferat sa puneti gogosarii murati in borcane mai mici, pentru ca odata ce ati desfacut un borcan, daca nu-i mancati in cateva zile, vor prinde floare si nu vor mai fi buni. Asigurati-va cu nu mai ramane aer printre feliile de gogosari din borcane, agitandu-le putin, mai ales dupa ce ati pus betisoarele deasupra. Ca betisoare pentru a tine feliile de gogosari sub otet in borcane eu le folosesc pe cele de la inghetata pe bat, dupa ce le spal bine si le oparesc. Sunt slefuite, usoare si simplu de taiat, pentru a incape perfect in borcane.