Un aperitiv de post (si nu numai) foarte gustos si usor de facut acum, toamna, cand vinetele sunt legumele principale de sezon sau iarna, cu ceea ce am pus la conservat in borcane sau la congelator.

Daca le mai si decoram frumos, rosiile umplute cu salata de vinete pot nu numai sa ne incante gustativ, dar sa ne si infrumuseteze mesele noastre festive sau obisnuite, de zi cu zi.

De obicei, eu fac salata de vinete cu maioneza si cu usturoi, dar acum am facut-o fara maioneza si cu ceapa, ca sa fie buna si in zilele de post.

Se spala bine vanata, se sterge cu un prosop de bucatarie din hartie, se inteapa din loc in loc si se pune la copt in cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu.

Intre timp, se spala rosiile, se sterg cu un prosop de bucatarie din hartie, se decupeaza partea superioara (lasand partea inferioara mai mare) dupa care se golesc de seminte. Se aseaza rosiile pe o farfurie, cu deschiderea in jos, pentru ca zeama adunata sa se scurga.

Ceapa se curata, se spala, se sterge cu un prosop de bucatarie din hartie si se taie fin, 1/2 din ea.

Cand vanata s-a copt, se scoate din cuptor, se curata de pielita, se lasa putin la scurs intr-o strecuratoare si apoi se toaca bine. Se adauga ceapa taiata fin, uleiul, incetul cu incetul, incorporandu-se usor si apoi se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust.

Se umplu jumatatile de rosii cu salata de vinete si se decoreaza, dupa preferinta cu: masline, verdeata, gogosari murati...

Intepati vanata inainte de coacere, pentru a nu exploda. Curatati vanata imediat dupa coacere, pentru a nu se innegri. Lasati vanata putin la scurs, inainte sa o tocati.