Daca bucata de ciolan este foarte sarata, se adauga intr-o oala cu apa race si se aduce la punctul de fierbere, apoi se scurge. Ceapa se curata de coaja si se taie in jumatate. Se infige cate un cuisor in fiecare jumatate.

Se indeparteaza frunzele de praz, iar partea alba se taie in batoane de 6 cm. Eu am folosit numai frunzele, pentru ca ai mei nu sunt fani ai prazului.

Se adauga ciolanul intr-o oala incapatoare, impreuna cu morcovul taiat in sferturi, ceapa, frunzele de praz, piperul, tija de telina, patrunjelul si bouquet garni. Se adauga cidrul si destula apa rece astfel incat ciolanul sa fie complet acoperit. Se aduce la punctul de fierbere, se adauga zaharul si se lasa la fiert, la foc mic spre mediu 1 ora si 20 de minute.

Se indeparteaza bucatile de morcovi, frunzele de praz si patrunjelul si se adauga restul de morcovi. Se lasa la fiert 30 de minute, se adauga partea alba a bucatilor de praz (daca se foloseste) si se mai lasa 20 de minute. Se curata cartofii de coaja si se taie in sferturi. Se pot fierbe in oala cu ciolan sau separat. Eu i-am fiert separat in apa cu sare. Se serveste ciolanul pe un platou, inconjurat de legumele fierte.

Apa in care a fiert ciolanul se poate folosi la supa de mazare (reteta urmeaza), risotto sau minestrone