Reteta romaneasca. Cozonacul perfect; merita tot efortul. A fost apreciat pana la ultima firimitura.

Cernem faina de 3 ori. Incalzim laptele pe foc impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat. Drojdia o dizolvam in 4 lg din laptele incalzit, o punem peste faina cernuta si presaram putina faina deasupra. Lasam la loc cald pana cand se crapa faina deasupra la maia.

Galbenusurile le frecam cu sarea, coaja de lamaie, portocala si esente.

Punem galbenusurile peste maiaua si faina din castron, adaugam si restul de lapte si amestecam cu lingura de lemn. Apoi urmeaza framantatul: Ungem mainile cu amestecul de unt si ulei, si framantam pana ce terminam amestecul de unt si ulei. Framantam cca 30 min pana se dezlipeste de le maini si incepe sa faca basici. Il lasam sa creasca 1 ora si jumatate, acoperit cu un servet curat, intr-un loc cald si ferit de curenti. Intre timp pregatim umplutura:Batem albusurile spuma cu zaharul, adaugam nucile, cacaua, untul de arahide, esenta, untul de arahide, amestecam si dam deoparte. Dupa ce trece 1 ora si jumatate, impartim aluatul in 4 bucati egale.

Luam fiecare buc de aluat, o intindem pe masa unsa cu ulei si punem peste ea din umplutura cu nuci si cacao. Apoi o rulam. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat; apoi luam cate 2 rulouri si le rasucim intre ele. Punem cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt, ii ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte, si presaram zahar peste ei.

Ii lasam sa creasca la loc cald pana isi dubleaza volumul. Ii coacem la 180 grade C,in cuptorul preincalzit, cca 50 min, sau pana trece testul scobitorii. Dupa ce s-au copt, ii ungem cu sirop facut din apa si zahar. Pofta buna!Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Primele 20 min nu trebuie sa deschideti cuptorul.