De obicei faceam pateul de casa din ficatei de pui, fierti, in prealabil, dar de aceasta data i-am prajit, considerand ca astfel nu se mai pierde gustul lor, prin fierbere. E adevarat, asa este mai putin dietetic, dar mult mai bun si mai gustos!Am preparat pateul simplu, fara patrunjel, sau oua fierte, ca sa nu-i schimb gustul. De asemenea, nu am folosit smantana, pentru ca vreau ca pateul sa fie consistent si legat, nu lichid.

Din ingredientele de mai jos mi-a iesit o portie suficienta pentru doua zile.

Se pune uleiul si untul la topit in tigaie, la foc mic.

Ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se caleste usor, la foc mic, in ulei si o jumatate din cantitatea de unt, numai atat cat sa se inmoaie si sa devina trasparenta.

Ficateii se curata de nervuri si de grasimi, se spala bine, se scurg de apa, dupa care se pun la prajit in tigaie, peste ceapa. Se adauga si usturoiul pisat marunt, cimbrul si oregano.

Cand ceapa s-a inmuiat, iar ficateii sunt patrunsi, se ia tigaia de pe foc si se lasa la racorit.

Cand ficateii s-au racorit bine, se adauga sare si piper dupa gust, restul de unt, dupa care se amesteca si se mixeaza fin.

Cand compozitia este omogena si fina, se opreste mixarea si se pune pateul de ficat intr-un recipient. Se decoreaza si se acopera cu folie alimentara, pana la consumare. Pateul de ficatei de pui se tine la frigider si se consuma in doua-trei zile.

Alegeti bine ficateii de nervuri si de grasimi si indepartati fierea, daca este cazul, ca sa nu dea un gust amar preparatului. Untul trebuie topit impreuna cu uleiul, pentru a nu se arde. Ceapa calita va da un gust dulceag pateului, foarte bun. La fel si usturoiul. Nu prajiti ficateii prea tare. Pot deveni tari si amari. Mixati bine ingredientele, pentru a avea o pasta fina.