Aceasta este prima supa din acest post al Pastelui. Am mai adaugat cate ceva, ca sa diminuez putin gustul amarui al acestei legume minune, iar condimentele puse i-au dat o savoare aparte.

Din ingredientele de mai jos mi-a iesit o oala de 3 litri de supa crema.

Se curata cartofii, morcovii, patrunjelul si telina, se spala bine si se pun la fiert, la foc iute, cu 2 litri de apa rece si sare. Se spumuieste, cand este cazul.

Se curata ceapa si usturoiul, se spala, se taie si se calesc (mai intai ceapa si apoi si usturoiul, in acelasi recipient) in ulei suficient, la foc mic, ca sa nu se arda, ci doar sa se inmoaie putin.

Se desface broccoli in buchetele, se spala bine sub jet de apa si se adauga in oala la fiert, cand celelalte legume sunt aproape fierte.

Intre timp se pregatesc crutoanele. Se taie feliile de paine in patratele mici si se coc in cuptor la foc mic, ca sa nu se arda.

Cand legumele au fiert complet, se scurg de zeama (care se pastreaza pentru supa crema) se paseaza (impreuna cu ceapa si ustoroiul, cu uleiul in care s-au calit) si se dau printr-o sita deasa. Pasta obtinuta din pasarea legumelor se subtiaza cu zeama in care au fiert si la nevoie, se mai adauga putina apa calda, pentru a ajunge la consistenta dorita.

Se adauga condimentele si se mai da oala cu supa crema la fiert, inca doua-trei clocote, dupa care se opreste focul de la aragaz, se acopera vasul cu capac si dupa un sfert de ora, mancarea se poate servi, cu crutoane.

Nu prajiti ceapa prea mult, ca sa nu devina amara. Inmuiati-o doar putin si ea va avea un gust dulce. Pentru ca broccoli fierbe repede, trebuie adugat in oala la fiert, atunci cand celelalte legume sunt aproape fierte. Crutoanele trebuie atent supravegheate si intoarse pe toate fetele in cuptor, ca sa nu se arda. Daca este nevoie, mai adaugati putina apa in supa crema, pentru ca ea totusi trebuie sa fie lichida.