Reteta video Peste la cuptor in hartie de copt a lui AlexTeacher m-a inspirat si m-am gandit s-o fac mai in stil propriu. Pestele este unul dintre cele mai benefice alimente, iar pastravul are carnea foarte frageda si gustoasa. Este usor si simplu de preparat. Iti ia numai cateva minute sa pregatesti o masa delicioasa si rafinata, chiar si pentru o cina impreuna cu prietenii.

O reteta asemanatoare, de peste (de obicei merlucius sau macrou gaseam atunci) in hartie pergament, faceam cand erau baietii mei, mici si-i spuneam Peste in pijama , lucru ce-i amuza copios. Foloseam ingredientele pe care le aveam la indemana, dar era oricum foarte gustos!Curatam pestele de solzi si inlaturam intestinele si capul. Il spalam bine si-l tamponam cu un servet de bucatarie sau cu prosoape de hartie. Il filetam, indepartand coloana vertebrala. Fileurile astfel obtinute le asezonam cu mixt de ierburi aromate, sare si piper, dupa gust. Le stropim apoi cu putin ulei de masline. Eu am folosit ulei de masline extra virgin, cu oregano.

Taiem portocala, lamaia si limeta rondele subtiri si punem din fiecare pe o bucata de hartie de copt (cate o bucata de hartie de copt pentru fiecare fileu de peste).

Taiem rosia, ardeiul si ceapa tot rondele subtiri.

Zdrobim cimbrul, rozmarinul sau busuiocul (il tocam marunt daca-l avem in stare proaspata) si usturoiul (sau il dam prin razatoarea mica).

Amestecam untul (la temperatura camerei) cu rozmarinul (cimbrul sau busuiocul) si cu usturoiul, obtinand o pasta.

Crestam fileurile de pastrav in cateva locuri (pe o adancime de cca 0,5 cm), pe partea cu piele si intindem untul aromat cu o spatula. Avem grija sa patrunda si in crestaturile facute mai inainte.

Punem fileurile pe paturile de portocala, lamaie si limeta, pregatite mai inainte. Deasupra punem feliile de rosie, ardei si ceapa. Impaturim hartia de copt si facem niste pachetele pe care le punem pe o tava.

Punem tava in cuptorul incins in prealabil si lasam pana ce auzim ca incepe sa sfaraie dar nu mai mult de 10-15 minute.

Scoatem tava din cuptor si punem pestele pe farfurii. Ornam cu patrunjel taiat marunt, sau cum ne place si servim imediat, cat inca este fierbinte. Cine doreste, poate sa mai stoarca lamaie pe deasupra.

Pofta buna!Folositi orice fel de plante aromatice va place si pestele va fi pe gustul dumneavoastra. Cine doreste, poate sa mai stoarca lamaie, pe deasupra. Puteti folosi crap, caras sau orice peste aveti la indemana. Este de preferat cimbrul sau busuiocul proaspat, pentru aromat untul! Folosirea hartiei de copt (pergament) impiedica sa se usuce prea mult carnea! Daca nu aveti hartie de copt, puteti folosi orice alta hartie mai groasa, ca cea de impachetat, pe care o ungeti bine cu ulei, pe toara suprafata ei.