Detalii Gratin de cartofi cu urzici si cascaval
In drumetiile mele pe munte, am mai gasit urzici proaspete si fragede, asa ca m-am gandit sa incropesc ceva deosebit, cu ceea ce mai aveam prin frigider: oua, cascaval, smantana. Este reteta in care urzicile isi pastreaza perfect gustul!Prepararea urzicilorUrzicile se aleg, se rup coditele si se separa de alte buruieni . Se spala bine, intr-un vas mare umplut cu apa, pentru a inlatura nisipul si alte impuritati. Apoi se scot cu o spumiera sau cu mainile intr-o tava. Atentie! NU se scurge apa din vas, deoarece pe fundul vasului se aduna nisipul si pamantul! Se mai repeta inca o data spalarea urzicilor, eventual intr-o strecuratoare mare, in transe, lasand apa sa curga, pret de cateva secunde, pentru a ne asigura ca sunt curate.
Intr-o oala mai mare, punem la fiert cca 1,5-2 l de apa, cu putina sare. Cand apa clocoteste oprim focul, punem urzicile si le indesam incontinuu in apa, ca sa nu se ridice la suprafata si le lasam doar cat sa se opareasca. Scoatem urzicile cu o spumiera, le punem intr-o strecuratoare si le lasasm sa se raceasca. Cand s-au racit, tocam urzicile, ceva mai mare, pe un fund de lemn.
Prepararea gratinului de cartofi cu urzici si cascavalUngem o tava cu putin ulei de floarea soarelui.
Radem cartofii prin razatoarea mare iar cascavalul prin cea mica.
Punem un rand de cartofi, usturoi pisat sau razuit, cascaval si ou amestecat cu smantana si asezonam cu sare si piper, dupa gust.
Punem urzicile, apoi alt rand de de cartofi, usturoi pisat sau razuit, cascaval si ou amestecat cu smantana si asezonam cu sare si piper, dupa gust.
Acoperim tava cu o folie de aluminiu pentru ca gratinul sa se coaca bine in interior.
Punem tava in cuptorul incins in prealabil, cca 40-45 de minute. Spre final indepartam folia si lasam sa se rumeneasca pe deasupra.
Serviti gratinul cu o salata verde, salata de rosii si castraveti etc., sau cu orice fel de muraturi va place.
Pofta buna!Serviti gratinul cu o salata verde, salata de rosii si castraveti, sau cu orice fel de muraturi va place. Cand spalati urzicile, scoateti-le cu o spumiera sau cu mainile pentru a impiedica nisipul si pamantul sa ramana pe urzici. In acest fel, eventualele impuritati vor ramane pe fundul vasului. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu pentru ca gratinul sa se coaca bine in interior. Indepartati folia, spre final, pentru ca sa se rumeneasca pe deasupra. Daca folositi un vas termorezistent, cu capac, atunci nu mai este nevoie sa acoperiti cu folie de aluminiu. Prepararea gratinului va dura mai putin daca fierbeti cartofii intregi, in coaja si-i taiati cubulete sau rondele. In acest caz nu mai este nevoie sa-l acoperiti cu folie de aluminiu.