Pentru ca mi-a ramas piure de cartofi pentru a doua zi, am incropit cu el aceste delicioase briose din cartofi cu bacon in sos de rosii.

Initial am vrut sa fac niste galuste de cartofi cu bacon, dar mi s-a parut mai comod sa le pun la cuptor.

Si in plus, nu am adaugat asa multa faina, cat ar fi inglobat galustele.

Au iesit tare bune, mai ales scaldate intr-un sos aromat de rosii cuburi, in suc de rosii.

Preparam briosele Rumenim usor, in uleiul incins, baconul taiat in fasii subtiri, apoi il lasam sa se raceasca. Tocam patrunjelul verde, marunt. Dam cascavalul pe razatoare. Cernem faina impreuna cu praful de copt. Cand baconul s-a racit, amestecam intr-un vas, toate ingredientele pentru briose. Incorporam si oul si vom obtine un aluat nu foarte ferm, dar nici prea moale. Nu il modelam cu mainile ca va fi lipicios. Acum, cantitatea de faina, respectiv, pesmet, va depinde si de consistenta piureului de cartofi. Dar avand in vedere ca briosele sunt coapte in cuptor, nu trebuie niste cantitati fixe, compozitia va ramane compacta, oricum. Asezonam compozitia de briose din cartofi cu bacon, dupa gust, cu condimentele preferate: piper, cimbru si busuioc, in cazul meu. Potrivim gustul cu sare si umplem formele de briose, punand compozitia cu lingura. Asezam formele de briose intr-o tava si o dam la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, sau pana se rumenesc frumos briosele si sunt coapte bine in interior. Preparam sosul de rosii Cat timp se coc briosele, ne ocupam de sosul de rosii. Calim, in uleiul incins, ceapa tocata solzisori, impreuna cu 2 catei de usturoi taiati rondele. Cand ceapa devine translucida, adaugam o lingura, rasa, de zahar si amestecam intens pentru a se carameliza ceapa uniform. Adaugam si o lingura de otet balsamic, mai amestecam de cateva ori, apoi adaugam rosiile. Lasam sosul sa fiarba la foc incet, pana cand cuburile de rosii se paseaza. Il gustam si il asezonam, pe parcurs, cu condimente si sare, iar usturoiul il adaugam spre final, razuit. Mai diluam sosul si cu apa fierbinte, cand incepe sa se ingroase. Scoatem briosele din forme, cat sunt calde si le adaugam in sosul de rosii. Mai completam cu apa fierbinte, cat sa fie briosele bine scaldate in sos si le mai lasam pe foc cateva minute, pentru a se intrepatrunde gusturile. La final, sau in timpul servirii, adaugam patrunjel verde, tocat marunt. Ai mei au fost tare incantati de aceste briose din cartofi cu bacon in sos de rosii si le-au servit cu muraturi. Sa va fie de folos!