E vremea trufandalelor, iar de cartofi noi, parca nu ne mai saturam...

Am preparat o mancare usoara si simpla, la care m-am tot gandit in ultimile saptamani, asteptand sa apara cartofii noi. Pentru aceasta mancare simpla din cartofi noi, am preferat o salata simpla de vara, cu rosii si castraveti, condimentata minimal, ca sa simtim gustul natural al ingredientelor. In fapt, tot ceea ce e simplu si traditional pare mai bun...

Este o mancare buna din legume si de post.

Se aleg cartofi noi, mici, rotunzi (de preferinta) si fragezi. Se curata cartofii de coji, se spala in cateva ape si se pun intregi la fiert, cu apa rece si putina sare.

Intre timp, se face salata asortata. Se spala bine rosiile si castravetii.

Se curata cepele, se spala si se taie rondele, cu tot cu codite.

Salata verde se spala bine, in cateva ape si se lasa la scurs.

Se curata castravetii de coji si se taie rondele (sau semirondele) subtiri, care se pun in bolul in care se va face salata.

Se feliaza rosiile si se pun in bolul pentru salata.

In bol, peste celelalte legume se adauga rondelele de ceapa si apoi salata, taiata dupa preferinta.

Se presara sare, se toarna suficient ulei de floarea soarelui si zeama de la 1/2 lamaie.

Se amesteca usor, pentru uniformizare.

Se alege mararul, se spala, se zvanta si se taie marunt.

Cand cartofii au fiert, se scurg de apa si se rumenesc frumos, la foc moderat, intr-o tigaie in care uleiul de floarea soarelui s-a incins in prealabil.

Cand cartofii s-au rumenit frumos, se scot cu o paleta, se pun intr-un platou si se condimenteaza cu sare si marar.

Cartofii noi astfel pregatiti se servesc imediat, cat sunt calzi, cu salata asortata simpla, de vara.

Alegeti cartofi mici, rotunzi si fragezi. Aveti grija sa nu fie moi (vesteji). Inainte de a fi prajiti, cartofii trebuie fierti in apa cu sare. Nu puneti cartofii la prajit, inainte ca uleiul sa fie incins. Prajiti cartofii la foc moderat, ca sa nu se arda, ci sa se rumeneasca frumos. In salata, adaugati suficient ulei, ca sa fie usor onctuoasa. Amestecati usor ingredientele din salata, ca sa nu se terciuiasca.