Ce ar fi toamna fara castane si mirosul imbietor de copt ? Dar fara piureul fin si aromat?Reteta care mi-a oferit inspiratie este aceasta: https://www.retete/retete/piure-de-castane-12096.html Iar nota originala oferita de mine este faptul ca inainte de a le fierbe, am si copt castanele . Am renuntat la unt si am folosit lapte, iar pentru condimentare am folosit un amestec de condimente de origine araba care contine scortisoara, cuisoare, zahar brun, cardamon si vanilie. A rezultat o aroma si un gust pe care nu il poti defini: dulce, usor picant, incitant- exact ca o femeie.

Castanele le speli, le increstezi la varf in patru, le stropesti bine cu apa si le dai la cuptorul fierbinte pentru 20 de minute. Cureti castanele de coaja cat sunt calde si le pui la fiert in apa cu lapte si zahar. Lasi sa fiarba la foc mic, sub capac, timp de 30 de minute. Stingi focul si le lasi sa absoarba sub capac cat mai mult din siropul ramas, pana cand se racoresc putin. Blendezi totul, adaugand restul de lapte cate putin. Daca vrei ca piureul sa fie mai moale, poti suplimenta cantitatea de lapte. In final adaugi condimentele. Bati frisca cu mixerul pana cand devine cremoasa. Pentru servire umezesti gura paharului/cupei cu esenta de rom si o treci prin condimentul presarat pe un servetel de hartie. Pui 2 linguri de frisca in pahar, piure de castane, frisca din nou si decorezi cu ciocolata. Sa aveti pofta.faptul ca am copt castanele inainte de a le fierbe le-a dat o usoara tenta de caramel.