Ciorba de varza dulce, cu zarzavaturi, este o reteta simpla, de post. Este extrem de gustoasa si are putine calorii, motiv pentru care poate fi folosita si in curele de slabire. Poate fi acrita cu suc de rosii, bors sau zeama de varza murata. Daca adaugam si putin cimbru, va avea un gust deosebit. Atat mama cat si bunica mea, faceau des aceasta ciorba iar atunci cand nu era post, puneau si ceva afumaturi si/sau smantana, ca sa fie mai consistenta. In functie de sezon si de gusturile fiecaruia, aceasta ciorba poate fi preparata si cu varza murata.

Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 5l de ciorba!Se curata si se spala bine legumele (morcovul, patrunjelul si telina), dupa care se dau prin razatoarea mica. Se curata ceapa, se spala si se taie marunt. Se toarna uleiul intr-o tigaie, se pune ceapa la calit, pana ce se inmoaie, moment in care se adauga si celelalte legume si se calesc impreuna cca. 5 minute. Punem apoi 2-3 linguri de suc de rosii, amestecam bine si lasam la calit cam 5 minute, fara sa le ardem!In oala pregatita pentru prepararea ciorbei, punem apa la fiert. Adaugam legumele calite, in oala si lasam sa fiarba cam 10 minute.

Intre timp spalam varza, indepartam cotorul si o taiem fidelute (julien) dupa care o punem in oala, la fiert, cam 10-15 minute, deoarece varza fierbe foarte repede. Gustam si cand este fiarta punem o crenguta de cimbru si zeama de varza murata, pentru acrit. Mai dam doar un clocot, oprim focul si condimentam cu piper, boia si sare, dupa gust. Ornam cu patrunjel verde, tocat marunt!In functie de sezon si de gusturile fiecaruia, aceasta ciorba poate fi preparata si cu varza murata. In cazul in care nu dorim sa fie de post, la ciorba putem adauga afumatura si/sau smantana.

Spor la gatit si pofta buna!Nu ardeti ceapa si legumele deoarece devin amare. Pentru un gust deosebit, folositi cimbru proaspat sau uscat, daca va place. Puteti acri ciorba cu suc de rosii, bors sau zeama de varza, dupa preferinta. Puteti pune afumaturi si/sau smantana, ca sa fie ciorba mai consistenta, dar nu va mai fi de post. Aceasta ciorba poate fi preparata si cu varza murata, caz in care nu mai trebuie acrita suplimentar.