Retete romanesti de sufletSe pune faina de grau intr-un vas, peste faina se adauga uleiul, ouale, sarea si se framanta cu apa calduta la temperatura camerei, se face un aluat suficient de tare cat se se intinda usor pe masa de lucru. Mod de preparare pentru compozitie: Intr-un vas se pune branza dulce de vaci, urda de capra, sare, ouale si se omogenizeaza compozitia. Mod de preparare pentru chiroste: Se imparte aluatul in patru bucati,din fiecare bucata de aluat vom intinde pe masa de lucru o foaie subtire care se taie cu cutitul in 16 bucati,pe fiecare bucata de aluat se pune cate o lingura de compozitie de branza,sa tot fie din belsug,se prinde cu mana capetele de alaut pe diagonala si cu degetele se aduna marginile aluatului dupa care se calca cu furculita peste margini,sa aiba forma frumoasa si sa impiedice sa curga branza la fiert.

Se fac chirostele din prima foaie si se lasa pe masa. Intr-o oala de circa 5 l.se pune apa pe jumatate si se lasa sa clocoteasca,cand clocoteste se da focul la mic si se pun chirostele una cate una,se lasa sa fiarba la foc mic,se da cu paleta de lemn printre ele sa nu se lipeasca de oala si cand se ridica deasupra apei este semn ca sunt fierte,se scot cu o paleta pe un platou si se pot pregati desert presurand zahar din belsug peste ele. Pentru chiroste aperitiv: Se scot chirostele din apa in care au fiert,se ung cu ulei,se dau prin pesmet si se pun intr-o tava in care s-a pus hartie de copt,se lasa la cuptor la foc mare sa se coaca pe ambele parti si se servesc cu smantana.

Sa aveti pofta si la pofta dragilor! Nota: De obicei nu se pune zahar in branza fiindca se topeste si se desfac chirostele,de aceea se pudreaza cu zahar cand sunt scoase,fierbinti din oala.