Aveam o colega de cancelarie care facea foarte des pilaf cu masline. Nu am intrebat-o niciodata de ce, nici cum il face, dar am gasit intr-o zi o reteta, care nu inseamna doar orez amestecat cu masline, asa ca am facut-o de indata. Mi-a lasat o foarte buna impresie...

Preparatul poate fi servit ca garnitura, sau ca o cina gustoasa, de post cu o salata alaturi.

Se spala orezul foarte bine si se pune la fiert cu apa suficienta si o frunza de dafin, la foc mic, timp de 15-20 de minute. Atentie sa nu se prinda de fundul cratitei, cand scade apa. Cand orezul e fiert, se acopera cratita cu un capac si se lasa putin, sa se inabuse.

Intre timp se curata cepele si usturoiul, se spala, se taie marunt si se calesc usor in ulei suficient si la foc mic, pana ce se inmoaie.

Se adauga boiaua de ardei, se amesteca si apoi se adauga si maslinele fara samburi. Dupa 2 minute, se adauga o canita de la cafea, cu apa si se lasa sosul la scazut, pe foc mic.

Se pune orezul intr-un vas termorezistent, uns cu ulei in prealabil, se toarna deasupra sosul cu masline, se condimenteaza cu sare si piper, se adauga si maslinele taiate, se amesteca usor, ca sa se uniformizeze si se da la cuptor, pentru 15-20 de minute, la foc mediu.

Se serveste cald, dupa ce s-a turnat deasupra o lingura de ulei de masline si s-a presarat patrunjel verde tocat (sau marar, dupa preferinta).

Folositi orez de calitate, cu bobul rotund. Fiti atente la orez, cand scade apa, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Caliti usor ceapa si usturoiul, in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda si sa devina amare. Folositi masline fara samburi si taiate. Este neplacut sa gasesti samburi de masline in mancare. Amestecati usor orezul fiert, cu sosul de masline, ca sa nu se striveasca.