Este o mancare a copilariei mele. Este o mancare de provenienta ungureasca, posibil ca nu stiu denumirea corecta, eu asa am retinut-o. O facea maica -bunica din partea tatalui. In casuta din satul salajan maica intindea o patura fara ou, o lasa mai groasa. Rupea din ea bucati ce le lasa sa se scalde in oala ce clocotea pe ploaptar [ plita ]. Apoi amesteca aceste laste scurse de apa cu cartofi rantaliti [ cu ceapa ] . Cativa castraveti murati intregeau festinul. In ziua de astazi asa ziselor vremuri moderne prepar aceasta mancare cu paste fainoase din grau dur.

Cartofii fierti in coaja se curata, se zdrobesc si se sareaza. Ceapa verde se curata, se spala si se taie rondele . Pastele se fierb in apa sarata respectand indicatiile de pe ambalaj . Scurgeti pastele dupa fierbere de apa . Pastrati 100 ml din apa in care au fiert pastele . Sotati usor ceapa in ulei si adugati boia si cartofii fierti pe care i-ati zdrobit . Cartofi pot fi zdrobiti aleatoriu, si mai mari si mai mici . Este o mancare taraneasca . Gustati si sarati daca mai este nevoie . Piparati . Cartofilor rantaliti cu ceapa se poate aduga putina apa in care au fiert pastele . Astfel cartofi se vor imprieteni mai bine cu pastele . Amestecati pastele fainoase cu cartofii . Optional daca va place inveseliti mancarea cu frunzulite de patrunjel si codite de ceapa verde taiate rondele . Pofta buna !!!!Aveti grija sa nu ardeti ceapa verde, se prajeste mai repede. La fel si boiaua prea prajita da un gust amar. Serviti alaturi de gendermas[ ghendermash] muraturi sau legume proaspete. Noi am avut zeama de varza acra. Bineinteles ca daca doriti se poate prepara si cu paste cu ou, daca nu postiti. Aceasta mancare este buna atat calda, cat si rece pentru ca nu contine multe grasimi. Atentie la cantitatea unei portii, contine multi carbohidrati.