Cand nu este post, in general, prefer salata de vinete cu maioneza, iar din cand in cand o prepar cu smantana, la care mai adaug usturoi, sau chiar si plante aromatice, ca acum, pentru un gust mai special. Si chiar merita sa incercam diferite gusturi...

Pentru aceasta salata am folosit vinetele coapte de la congelator. Astfel, prepararea ei a fost destul de rapida.

Se scot vinetele de cu seara de la congelator si se lasa intr-o strecuratoare, pentru ca dezghetandu-se, sa se scurga de zeama.

A doua zi se tamponeaza cu hartie absorbanta, ca sa se absoarba tot lichidul care nu s-a scurs si se toaca fin, folosind un tocator din lemn.

Vinetele tocate se pun intr-un bol pentru salata si se adauga uleiul de masline, smantana si usturoiul razuit fin, pe razatoarea mica.

Se mixeaza si apoi se adauga, dupa gust: sarea, piperul si plantele aromatice.

Se poate servi imediat, cel mai bine cu paine prajita si cu rosii.

Scoateti din timp vinetele de la congelator, ca sa se dezghete natural. Asigurati-va ca s-a scurs tot lichidul, pentru ca salata sa nu fie apoasa. Daca folositi vinete proaspete, va trebui ca mai intai sa le coaceti, sa le scurgeti de apa si apoi sa le preparati ca in aceasta reteta. Usturoiul trebuie razuit fin. Nu suplimentati cantitatea de usturoi, chiar daca va place, pentru ca salata sa nu fie prea iute. Folositi o smantana grasa, nu lichida. In caz contrar, salata va fi apoasa. Salata de vinete trebuie sa se pastreze la frigider, ca sa nu se acreasca.