Aceste placinte erau de mult timp pe lista si cum sunt de post, le-a venit randul tocmai acum, cand doream o diversificare a meniului. Cand au fost gata si le-am savurat cu o mare placere, m-am mirat ca am tot amanat sa le fac...

Din ingredientele de mai jos am facut 8 placinte marisoare, fiecare cam cat o jumatate de tigaie.

Pentru aluat, se pune faina amestecata cu sarea in vasul pentru framantat si se face in mijlocul ei o adancitura in care se pun drojdia maruntita si zaharul. Se toarna putina apa calda si se amesteca ingredientele din mijlocul vasului, pana ce se dizolva atat zaharul, cat si drojdia. Se toarna in continuare, cate putin, apa calda si se incorporeaza toata faina. Pentru definitivarea aluatului se adauga treptat uleiul si se framanta, pana ce se absoarbe, iar aluatul devine elastic si nelipicios.

Se da vasul cu aluatul, acoperit cu un servet curat, intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece, ca sa dospeasca, in 30-35 minute.

Intre timp se pregateste umplutura. Se curata si se spala bine cepele, se zvanta si se taie rondele. Mararul se alege, se spala, se zvanta si se taie marunt. Se amesteca ceapa cu mararul si se adauga: sarea, piperul si uleiul. Se omogenizeaza umplutura si se lasa in asteptare, pana ce aluatul este gata.

Cand aluatul si-a dublat volumul, se rastoarna pe planseta infainata, se mai framanta putin, pentru eliberarea bulelor care s-au format si apoi se portioneaza in 8 bucati relativ egale.

Se ia fiecare bucata de aluat, se intinde cu sucitorul intr-o foaie rotunda de dimensiunea tigaii in care se vor praji placintele. Se pun doua linguri de umplutura pe o jumatate din foaie (la distanta de 1-1,5 cm de marginile care vor trebui lipite) si apoi se acopera cu cealalta jumatate. Se lipesc marginile placintei de jur imprejur, ca sa se sigileze bine umplutura si sa nu iasa in timpul prajirii.

Se procedeaza la fel, pana ce se fac toate placintele. Se toarna ulei in tigaie si cand este incins, se pun placintele la prajit, doua cate doua, pe ambele fete, iar focul la aragaz se da la mic. Astfel, placintele nu se vor arde, ci se vor patrunde bine si se vor rumeni frumos.

Placintele sunt foarte bune, atat calde, cat si reci.

Pentru ca aluatul sa creasca frumos si repede, ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, drojdia trebuie sa fie proaspata, iar lichidul pentru framantare (apa) trebuie sa fie cald. Pentru ca aluatul nu este greu, nu trebuie framantat mult, ci doar atat cat sa se incorporeze bine toate ingredientele si sa devina omogen, elastic si nelipicios. Desi pare putina, umplutura este suficienta pentru a da un gust foarte bun placintelor, asa ca portionati-o bine, ca sa ajunga pentru toate. Nu puneti umplutura pe marginea foilor de aluat, ca sa se poate lipi/ sigila bine. Pregatiti toate placintele, inainte de a incepe sa le prajiti. Inainte de a pune placintele la prajit in tigaie, asigurati-va ca uleiul este incins. Prajiti placintele la foc mic, ca sa nu se arda (si sa ramana crude la interior!), ci sa se patrunda si sa se rumeneasca frumos pe ambele fete.