De cand prepar des spanac, mi-am tot dorit sa fac si o ciorba cu acest ingredient simplu, dar delicios, iar acum aceasta dorinta s-a implinit. Rezultatul este pe masura asteptarilor: o ciorbita foarte gustoasa, usoara si buna, de primavara. Initial, am vrut sa o fac dreasa cu smantana de la bun inceput, dar cum urma o zi de post si apoi inca una, pana la sfarsitul saptamanii, mi-am zis, gustand-o, ca parca merita sa ramana asa cum este, iar cine doreste, poate adauga smantana, dupa preferinta. Ei bine, nimeni nu si-a dorit sa adauge smantana, pentru ca asa, simpla, este cu adevarat foarte buna si nu-i lipseste nimic...

Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 4 litri de ciorbita.

Se curata radacinoasele (morcovii, patrunjeii si telina) se spala, se maruntesc si se pun la fiert, cu 3 litri de apa rece. Cand se ridica spuma deasupra, se aduna si se arunca.

Se alege spanacul, se rup radacinile si coditele, se spala foarte bine, in 4-5 ape, dupa care se lasa la scurs si apoi se taie grosier.

Se curata ceapa galbena si usturoiul, se spala, se taie marunt si se calesc, la foc mic si in ulei suficient, ca sa nu se arda.

Se spala ardeii, se curata de cotoare si de seminte, se taie julienne si se adauga peste ceapa si usturoi, ca sa se prepare inabusit, la foc mic.

Se spala rosiile, se taie cubulete si se adauga in tigaie cu celelalte legume, la calit. Se tine tigaia la foc mic, ca sa scada lichidul lasat de rosii.

Se aleg, se spala, se zvanta si se toaca verdeturile (patrunjelul si leusteanul), iar ceapa verde se curata, se spala si se taie rondele, cu tot cu codite.

Se curata cartofii, se spala si se taie cubulete. Cand radacinoasele sunt aproape fierte, se adauga in oala cartofii taiati cubulete si dupa doua-trei clocote se adauga si legumele calite.

Se mai lasa ciorba la fiert inca doua clocote, dupa care se adauga spanacul taiat grosier.

Dupa inca doua clocote se adauga ceapa verde taiata rondele, se condimenteaza cu sare si piper si dupa 4-5 minute se ia oala de pe foc, se adauga verdeturile tocate, se pune capacul si dupa 10-15 minute de odihna , ciorba poate fi servita. Se poate asocia un ardei iute, proaspat sau murat in otet.

Spalati foarte bine spanacul, ca sa nu mai ramana praf sau pamant intre frunze. Pentru ciorba, se poate renunta la coditele de spanac. Nu prajiti tare ceapa si usturoiul, ca sa nu devina amare. Aceste legume trebuie doar inmuiate putin, in ulei suficient si la foc mic si atunci vor avea un gust foarte bun. Alegeti cartofi roz, care nu se sfarama usor la fiert. Nu adaugati cartofii la fiert de la inceput in oala, ci doar cand celelalte legume (radacinoasele) sunt aproape fierte. Legumele calite trebuie preparate mai intai inabusit, la foc mic, pana ce scade lichidul lasat de rosii, dupa care se adauga in oala de ciorba. Spanacul proaspat, taiat grosier se adauga in ciorba inaintea ultimelor doua clocote, pentru ca fierbe repede. Nu fierbeti/opariti spanacul inainte de a-l adauga in ciorba, ca sa nu pierdeti ce are el mai bun si hranitor. Nu uitati ca tocmai din acest motiv, unii fac salata cu spanac crud... Adaugati ceapa verde la sfarsit, inainte de ultimul clocot si de condimentare. Presarati verdeturile tocate, dupa ce ati luat ciorba de pe foc. Serviti ciorba dupa ce s-a odihnit 10-15 minute.