Va marturisesc ca nu am mai facut frigarui de ceva vreme, mai exact de cand nu am mai avut posibilitatea sa folosesc un gratar pe carbuni. Aveam ceva emotii daca vor iesi la fel de bune si pe gratarul electric. Vreau sa va spun ca sunt aproape la fel de rumene si de suculente ca si pe cel cu carbuni. Reteta este de inspiratie turceasca numai ca ei faceau frigarui din carne de oaie sau pui. Eu le prefer pe cele din carne de porc mai grasa, mai exact din muschiulet sau ceafa de porc, deoarece frigaruile ies mai suculente. Sunt la fel de bune si din pulpe de pui dezosate. Carnea mai slaba cum ar fi cotletul de porc sau pieptul de pui este mai putin recomandata pentru frigarui deoarece este mai seaca.

Frigaruile la gratar, din carne porc asortate cu legume si costita, bacon sau kaiser sunt excelente asa ca vi le recomand cu caldura! Evident ca este foarte bine sa puneti carnea la marinat cel putin 30 minute inainte ca s-o preparati si astfel frigaruile vor fi mult mai gustoase!Pasul 1. Deoarece carnea trebuie sa stea la marinat, ne vom ocupa mai intai de pregatirea ei.

Spalam bine carnea si o taiem cubulete ceva mai mari si mai groase, de cca 2 cm. Punem carnea intr-un vas (nu din metal!) si asezonam cu sare, piper si boia de ardei dulce, dupa gust. Eu am mai pus si putin chimen si oregano! Pentru acidulare, in afara de sucul de rosii am mai pus zeama de lamaie si o lingurita de otet balsamic iar pentru un plus de aroma am razuit si coaja de la un sfert de lamaie ecologica. Zdrobim cateii de usturoi, ii taiem marunt, ii adaugam in vas impreuna cu uleiul si amestecam bine. Eu nu folosesc foarte mult usturoi deoarece imi place sa simt si gustul carnii! Acoperim vasul (eu l-am introdus intr-o punga de plastic pe care am sigilat-o! si-l punem la rece pentru cel putin 30 min.

Observatie: Daca dorim, putem sa preparam mai intai marinada amestecand ingredientele pana ce compozitia devine omogena dupa care incorporam si bucatile de carne.

Pasul 2. In timp ce carnea sta la macerat ne ocupam de legume. La ciuperci indepartam piciorusele si eventual pielita de deasupra, daca ne deranjeaza gustul ei si le spalam. Curatam ceapa, o spalam si o taiem in 3/4 bucati. Spalam ardeii si-i taiem in bucati potrivite pentru a fi trase in tepusa . Spalam si rosiile iar daca sunt prea mari, le taiem in doua. Presaram putina sare, piper, boia si ulei si pe legume.

Pasul 3. Acuma este momentul sa ne folosim imaginatia in a stabili ordinea in care vom trage ingedientele in tepusa , alternand legumele cu carnea. Intentia este de a obtine un joc de culori cat mai placut ochiului. Eu am pus cate o bucata de rosie, o bucata de kaizer, o bucata ciuperca, o bucata de ardei galben, o bucata de carne de porc, o bucata de ardei verde, o bucata de bacon, o bucata de ceapa, o bucata de ardei rosu, o bucata de carne de porc, o bucata ciuperca, o bucata de kaizer, o bucata de rosie, pe fiecare tepusa. In fiecare palariuta de ciuperca am pus cate o lingurita de marinada! Au rezultat 12 frigarui. Eu am avut 8 bucati de rosii cherry care mi-au ajuns pentru 4 frigarui. Pentru celelalte am folosit 8 rosii ceva mai mici, pe care le-am taiat in doua.

Pasul 4. Incingem bine gratarul electric (pe o treapta medie nu la maxim!) si-l ungem cu putin ulei sau slanina. Punem frigaruile pe gratar. Al meu fiind mai mic, au incaput cate 4 bucati pe sarja. Prajim frigaruile cca. 20 de minute intorcandu-le pe toate partile, ca sa se rumeneasca uniform (cam 5 min pe fiecare parte). Avem mare grija sa nu le ardem. In timpul prajirii putem sa mai punem pe deasupra din restul de marinada, daca vrem. Cand sunt gata le punem pe un platou.

Putem servi frigaruile cat inca sunt fierbinti, doar cu legumele asortate sau cu cartofi copti, prajiti sau natur si cu o salata de castraveti, rosii si ceapa verde! Carnea este moale si suculenta iar legumele coapte sunt foarte gustoase si dietetice.

Pofta buna.

Daca aveti un gratar mai incapator, atunci timpul necesar prepararii frigaruilor va fi mult mai mic (sub 60 min cu tot cu timpul necesar pentru macerarea carnii!). Puneti carnea la marinat cel putin 30 minute inainte ca s-o preparati si frigaruile vor fi mult mai gustoase! Puteti folosi si carne mai slaba cum ar fi cotletul de porc sau pieptul de pui dar frigaruile nu vor mai fi la fel de suculente. Puteti servi frigaruile ca atare, doar cu legumele asortate sau cu cartofi copti, prajiti sau natur si cu o salata de castraveti, rosii si ceapa verde! Daca va place, presarati deasupra verdeata tocata marunt. Puteti servi frigaruile cu diferite sosuri pe baza de usturoi, daca doriti. La gratarul pe carbuni trebuie sa avem mare grija sa nu fie prea aproape de jar ca sa nu le ardem! Putem pregati frigaruile si la cuptor dar nu vor avea aceeasi savoare! Daca nu aveti ardei in 3 culori, folositi doar rosu sau de care aveti.