Sunt un mare amator de supe, borsuri sau ciorbe de legume, cu sau fara carne. Acesta este motivul pentru care m-am gandit sa fac o ciorbita de legume cu varza acra, tocmai potrivita in zilele de post si nu numai. Este foarte racoroasa si apreciata chiar si in zilele toride de vara.

Din ingredientele de mai jos a rezultat o oala de 5 l cu ciorba.

Varza murata o taiem fidelute sau o tocam marunt, cum ne place. Curatam ceapa, morcovul, patrunjelul si telina si le spalam bine. Spalam si rosiile si ardeiul iute. Ceapa o tocam marunt iar radacinoasele le dam prin razatoarea mare sau mica, dupa preferinta. Ardeiul iute il taiem rondele iar rosiile cubulete nu prea mari. Turnam uleiul intr-o tigaie si il incingem bine. Sotam ceapa si legumele la foc iute dupa care adaugam rosiile si mai tinem pe foc doar pana ce scade zeama lasata de ele. Intr-o oala mare punem cca 4 l de apa, o infierbantam, dupa care adaugam legumele sotate si varza murata tocata si lasam la fiert cam o ora. Gustam intre timp ca sa vedem daca legumele si varza sunt bine fierte. La nevoie putem sa mai adaugam moare de la varza si mai dam un clocot. Cand este gata oprim focul si asezonam cu condimente, dupa gust.

Observatie: Mare atentie cata sare punem deoarece varza fiind acra, deja contine sare, la fel si moarea!Eu am servit ciorbita ornata cu rondele de ardei iute si patrunjel verde, tocat marunt.

Pofta buna!Puteti adauga si marar si/sau leustean verde tocat, daca va place. Puteti adauga chiar si cimbru verde sau uscat, daca doriti. Puteti servi ciorbita cu smantana dar nu va mai fi de post. Puteti pune la fiert in ciorba kaizer, muschiulet, costita sau ciolan afumat dar nu va mai fi de post. Daca nu aveti rosii proaspete, puteti folosi pasta de rosii, rosii in bulion sau suc de rosii.