Se prepara maiaua din 1 cana lapte caldut(nu fierbinte! )in care se dizolva drojdia si 1 lingura de zahar. Se amesteca pana la dizolvarea completa a zaharului si omogenizare. Se cerne faina intr-un vas si se face o gropita la mijloc in care turnam maiaua pregatita. Aceasta se amesteca cu faina de pe marginea vasului(aproximativ 1 cana) pana se face ca o smantana foarte groasa, care ramane in adancitura creata. Se acopera vasul cu un servet(eu pun mai multe servete groase si invelesc bine si vasul), se tine intr-un loc cald, ferit de curenti, aproximativ 15-30 min, sa creasca maiaua. Daca nu este destul de cald, lucrul acesta dureaza mai mult. Adaugam apoi in vas sare, 1 cana de zahar, 1-2 oua (depinde de marime-eu pun 2 oua), le amestecam cu faina si maiaua si la urma smantana, incat sa obtinem un aluat potrivit, pe care il framantam pana se desprinde de pe vas si mina. Adunam aluatul sub forma de minge, il lasam in mijlocul vasului, il presaram cu putina faina si din nou acoperim cu un servet, invelim bine vasul, il tinem la cald, sa dospeasca aluatul, pana isi dubleaza volumul(aproximativ 1 ora). Cand constati acest lucru, topesti pe foc, intr-o craticioara margarina, o lasi sa se racoreasca(sa fie calduta, nu fierbinte), o adaugi peste aluatul crescut si framanti din nou pana se incorporeaza bine toata margarina. Acoperi din nou cu un servet, infofolesti bine vasul si-l mai lasi inca o data la dospit, 30-40 min. Dupa ce a expirat timpul si aluatul a crescut din nou, il scoti din vas pe o planseta si-l imparti in doua. Intinzi cate o foaie de aluat, presari jumatate din cantitatea de zahar, apoi jumatate din scortisoara, avand grija sa lasi marginile foii(2-3 cm) libere. Stropesti uniform umplutura cu putin ulei, rulezi aluatul, lipesti prin presare capetele ca sa nu iasa umplutura si asezi cozonacul format, in tava tapetata cu hartie de copt. Il lasi in tava sa mai creasca(tot la loc cald) inca 15-20 min, timp in care aprinzi focul la cuptor. Ungi bine cozonacul cu ou batut, inainte de a-l da la cuptorul foarte bine incins. Cozonacul il coci cu focul tare, in primele 10 min, apoi reduci la potrivit, pana se rumeneste frumos (aproximativ 25-35min. ) Scoti imediat cozonacul din tava luata din cuptor si-l asezi pe un gratar (al meu este din lemn) sa se raceasca, acoperit cu un servet, ca sa nu se usuce coaja si sa devina casanta. Se taie numai dupa racirea completa.

Se prepara maiaua din 1 cana lapte caldut(nu fierbinte! )in care se dizolva drojdia si 1 lingura de zahar. Se amesteca pana la dizolvarea completa a zaharului si omogenizare. Se cerne faina intr-un vas si se face o gropita la mijloc in care turnam maiaua pregatita. Aceasta se amesteca cu faina de pe marginea vasului(aproximativ 1 cana) pana se face ca o smantana foarte groasa, care ramane in adancitura creata. Se acopera vasul cu un servet(eu pun mai multe servete groase si invelesc bine si vasul), se tine intr-un loc cald, ferit de curenti, aproximativ 15-30 min, sa creasca maiaua. Daca nu este destul de cald, lucrul acesta dureaza mai mult. Adaugam apoi in vas sare, 1 cana de zahar, 1-2 oua (depinde de marime-eu pun 2 oua), le amestecam cu faina si maiaua si la urma smantana, incat sa obtinem un aluat potrivit, pe care il framantam pana se desprinde de pe vas si mina. Adunam aluatul sub forma de minge, il lasam in mijlocul vasului, il presaram cu putina faina si din nou acoperim cu un servet, invelim bine vasul, il tinem la cald, sa dospeasca aluatul, pana isi dubleaza volumul(aproximativ 1 ora). Cand constati acest lucru, topesti pe foc, intr-o craticioara margarina, o lasi sa se racoreasca(sa fie calduta, nu fierbinte), o adaugi peste aluatul crescut si framanti din nou pana se incorporeaza bine toata margarina. Acoperi din nou cu un servet, infofolesti bine vasul si-l mai lasi inca o data la dospit, 30-40 min. Dupa ce a expirat timpul si aluatul a crescut din nou, il scoti din vas pe o planseta si-l imparti in doua. Intinzi cate o foaie de aluat, presari jumatate din cantitatea de zahar, apoi jumatate din scortisoara, avand grija sa lasi marginile foii(2-3 cm) libere. Stropesti uniform umplutura cu putin ulei, rulezi aluatul, lipesti prin presare capetele ca sa nu iasa umplutura si asezi cozonacul format, in tava tapetata cu hartie de copt. Il lasi in tava sa mai creasca(tot la loc cald) inca 15-20 min, timp in care aprinzi focul la cuptor. Ungi bine cozonacul cu ou batut, inainte de a-l da la cuptorul foarte bine incins. Cozonacul il coci cu focul tare, in primele 10 min, apoi reduci la potrivit, pana se rumeneste frumos (aproximativ 25-35min. ) Scoti imediat cozonacul din tava luata din cuptor si-l asezi pe un gratar (al meu este din lemn) sa se raceasca, acoperit cu un servet, ca sa nu se usuce coaja si sa devina casanta. Se taie numai dupa racirea completa.