Preparare: Se prepara o pasta de usturoi, amesestecand energic,usturoiul zdrobit cu 50 ml ulei,pana se ingroasa si devine cremoasa. Filerile de peste se stropesc cu zeama de lamaie,se sareaza,pipereaza,se presara cu rozmarin, pe ambele fete si se ung cu pasta de usturoi,se aseaza unele peste altele intr-un vas,cu foi de dafin printre ele,se acopera cu un capac si se dau la rece(in frigider)cel putin 1 ora. Intre timp se toarna 150-200 ml ulei intr-o tava pentru cuptor. Se pun cartofii,se amesteca,astfel incat sa fie unsi pe toate partile cu ulei. Se aranjeaja,formand un prim strat. Se condimenteaza cu sare(vegeta),piper,se presara boia si patrunjel. Se repartizeaza uniform,in strat,ceapa,apoi in alt strat,ardeiul,intai cel verde,apoi,galben si rosu. Se stropeste cu putin ulei(25 ml). Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul incins,la foc potrivit,pentru 20-25 min. Se scoate tava din cuptor,se ia pentru un moment staniolul,se aseaza in strat,fileurile pregatite,se stropesc cu vin,se acopera cu folie si se da din nou la cuptor pentru 10-15 min. Dupa scurgerea timpului,se indeparteaza staniolui,se stropesc fileurile cu restul de ulei si se mai dau la cuptor pentru inca 5-10 min. Se serveste cald,avand zarzavatul pe fundul farfuriei,fileurile deasupra si sosul libanez, separat. - SOS LIBANEZ VARIANTA I Se incalzeste iaurtul 5 min.intr-un vas,la foc foarte mic,amestecand in aceeasi directie,pana se subtiaza.

Nu lasati sa fiarba,ci doar sa se incalzeasca si sa se subtieze. Se iau 2-3 linguri de iaurt cu care se desface amidonul,apoi se toarna inapoi,in vasul de pe foc. Se adauga in acelasi timp usturoiul zdrobit,mararul tocat si vegeta. Usturoiul poate fi sotat in foarte putin ulei,inainte,pentru a-si lasa mai bine aroma. Se lasa pe foc mic,amestecand continuu,pana ce se leaga sosul. Se ia de pe foc si dupa racorire,se tine la rece(cel mai bine la frigider),cel putin 30 min,.inainte de a fi servit,ca sa se patrunda aromele. VARIANTA II Se procedeaza identic cu varianta I,pana la faza cand o data cu usturoiul,mararul,vegeta, se adauga si zaharul. Se lasa pe foc mic pana se leaga sosul,iar dupa racire se aromeaza cu hrean ras si pasta de ardei rosu,omogenizandu-se. Se da la frigider 30 min,inainte de servire,ca sa se patrunda aromelePreparare: Se prepara o pasta de usturoi, amesestecand energic,usturoiul zdrobit cu 50 ml ulei,pana se ingroasa si devine cremoasa. Filerile de peste se stropesc cu zeama de lamaie,se sareaza,pipereaza,se presara cu rozmarin, pe ambele fete si se ung cu pasta de usturoi,se aseaza unele peste altele intr-un vas,cu foi de dafin printre ele,se acopera cu un capac si se dau la rece(in frigider)cel putin 1 ora. Intre timp se toarna 150-200 ml ulei intr-o tava pentru cuptor. Se pun cartofii,se amesteca,astfel incat sa fie unsi pe toate partile cu ulei. Se aranjeaja,formand un prim strat. Se condimenteaza cu sare(vegeta),piper,se presara boia si patrunjel. Se repartizeaza uniform,in strat,ceapa,apoi in alt strat,ardeiul,intai cel verde,apoi,galben si rosu. Se stropeste cu putin ulei(25 ml). Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul incins,la foc potrivit,pentru 20-25 min. Se scoate tava din cuptor,se ia pentru un moment staniolul,se aseaza in strat,fileurile pregatite,se stropesc cu vin,se acopera cu folie si se da din nou la cuptor pentru 10-15 min. Dupa scurgerea timpului,se indeparteaza staniolui,se stropesc fileurile cu restul de ulei si se mai dau la cuptor pentru inca 5-10 min. Se serveste cald,avand zarzavatul pe fundul farfuriei,fileurile deasupra si sosul libanez, separat. - SOS LIBANEZ VARIANTA I Se incalzeste iaurtul 5 min.intr-un vas,la foc foarte mic,amestecand in aceeasi directie,pana se subtiaza.

Nu lasati sa fiarba,ci doar sa se incalzeasca si sa se subtieze. Se iau 2-3 linguri de iaurt cu care se desface amidonul,apoi se toarna inapoi,in vasul de pe foc. Se adauga in acelasi timp usturoiul zdrobit,mararul tocat si vegeta. Usturoiul poate fi sotat in foarte putin ulei,inainte,pentru a-si lasa mai bine aroma. Se lasa pe foc mic,amestecand continuu,pana ce se leaga sosul. Se ia de pe foc si dupa racorire,se tine la rece(cel mai bine la frigider),cel putin 30 min,.inainte de a fi servit,ca sa se patrunda aromele. VARIANTA II Se procedeaza identic cu varianta I,pana la faza cand o data cu usturoiul,mararul,vegeta, se adauga si zaharul. Se lasa pe foc mic pana se leaga sosul,iar dupa racire se aromeaza cu hrean ras si pasta de ardei rosu,omogenizandu-se. Se da la frigider 30 min,inainte de servire,ca sa se patrunda aromele Sosul libanez,ambele variante, se poate servi langa peste,dar si cu legume inabusite.