In timpul secolului al 13-lea, turta dulce a fost adusa in Suedia de catre imigrantii germani.

Calugaritele suedeze pregateau turta dulce pentru a trata indigestiile in anul 1444.

Apoi a devenit un obicei in a pregati turta dulce, a o picta cat mai frumos si a o atarna la geamuri ca si decoratiuni.

De aceea de Craciun, turtei dulci i se acorda o atentie speciala.

Casutele construite din ea sunt o adevarata delectare culinara. De atunci, turta dulce este des pregatita iar farmecul si placerea de a o gati continua si in zilele noastre! Enjoy!1. Amestecam zaharul cu untul pana devin spuma. Adaugam oul, siropul si continuam sa mixam pana sunt bine omogenizate. 2. Separat amestecam ingredientele uscate si le dam prin sita. Incorporam incet si pe rand amestecul de faina la cel de unt. Prima data, ne folosim de o spatula apoi ne ajutam de maini si framantam bine pana ne rezulta un aluat potrivit, ca si de biscuiti. 3. Impartim aluatul in 2-3 bile mai mici, le invelim in folie alimentara si le dam la rece pana a doua zi. NOTA: Aluatul astfel infoliat, poate fi pastrat la rece pana la doua luni. 4. Eu, dupa ce am scos aluatul de la rece, am procedat asa: -am pudrat suprafata de lucru cu faina, am intins aluatul si am decupat cu un cutit bine ascutit toate laturile si geamurile casutei. M-am ajutat de un sablon din hartie; -apoi, ca sa completez decorul, pe langa casuta am facut si o bancuta; -dupa ce toate bucatile au fost date la cuptor si dupa ce s-au racit, am lipit toate laturile casutei cu zahar caramelizat pentru ca face priza foarte repede; -am lasat casuta sa se raceasca, dupa care am ornat-o cu bezea de albus batut cu zahar si apoi cu bombonele; -am lasat-o pana a doua zi sa se usuce complet, apoi, pe un blat de lemn, am lipit tot cu bezea de ou toate piesele pentru a compune un cadru de iarna mirific. Fiecare poate sa-i dea ce aspect doreste. Prima mea casuta din turta dulce arata ca in poze. Delectare placuta si...pofta buna!