Detalii Prajitura Insiropata (de Post)
Ingrediente:
Ingrediente blat: *1 cana ceai,
*1 cana zahar (brun),
*1 cana nuca de cocos rasa,
*1 cana gem,
*8 linguri de ulei,
*2 lingurite bicarbonat de sodiu alimentar,
*faina (000) aprox 500 gr,
,
*coaja rasa de lamaie si de portocala,
Ingrediente sirop: *1 cana zahar,
*1 cana apa,
*1 lingura esenta de rom,
Ingrediente crema: *1 cana zahar,
*1+1/2 cana apa rece,
*4 linguri amidon alimentar (sau faina),
*1 pachet margarina
Pregatirea blatului: Dizolvati bicarbonatul in ceaiul caldut. Adaugati restul ingredientelor si amestecati. Puneti faina pana obtineti un aluat de consistenta celui pentru chec. Coaceti in tava (25/35cm), imbracat cu hartie de copt, la foc mediu, timp de 40 de minute. Lasati blatul sa se raceasca apoi taiati marginile si taiati in bucati potrivite. Taiati apoi fiecare bucata in jumatate, pe orizontala. Pregatirea siropului: Caramelizati zaharul apoi turnati apa si lasati sa fiarba pana rezulta un sirop. Lasati sa se raceasca si apoi puneti esenta de rom. Pregatirea cremei: Caramelizati zaharul si stingeti cu o cana de apa. Cand caramelul s-a dizolvat complet, adaugati amidonul desfacut intr-o jumatate de cana cu apa rece. Amestecati continuu ca sa nu se formeze cocoloase si fierbeti aprox 10 minute pe foc mic, pana obtineti o crema groasa. Luati crema de pe foc si amestecati-o cu un pachet de margarina. Acoperiti cu folie alimentara (ca sa nu faca coaja). Lasati sa se raceasca. Asamblarea prajiturii: Insiropati fiecare bucatica de blat (cate o lingura de sirop este suficienta), apoi puneti o lingura cu crema si puneti deasupra restul blatului, insiropat de asemenea.
Pregatirea blatului: Dizolvati bicarbonatul in ceaiul caldut. Adaugati restul ingredientelor si amestecati. Puneti faina pana obtineti un aluat de consistenta celui pentru chec. Coaceti in tava (25/35cm), imbracat cu hartie de copt, la foc mediu, timp de 40 de minute. Lasati blatul sa se raceasca apoi taiati marginile si taiati in bucati potrivite. Taiati apoi fiecare bucata in jumatate, pe orizontala. Pregatirea siropului: Caramelizati zaharul apoi turnati apa si lasati sa fiarba pana rezulta un sirop. Lasati sa se raceasca si apoi puneti esenta de rom. Pregatirea cremei: Caramelizati zaharul si stingeti cu o cana de apa. Cand caramelul s-a dizolvat complet, adaugati amidonul desfacut intr-o jumatate de cana cu apa rece. Amestecati continuu ca sa nu se formeze cocoloase si fierbeti aprox 10 minute pe foc mic, pana obtineti o crema groasa. Luati crema de pe foc si amestecati-o cu un pachet de margarina. Acoperiti cu folie alimentara (ca sa nu faca coaja). Lasati sa se raceasca. Asamblarea prajiturii: Insiropati fiecare bucatica de blat (cate o lingura de sirop este suficienta), apoi puneti o lingura cu crema si puneti deasupra restul blatului, insiropat de asemenea. Se serveste dupa ce ati tinut-o cateva ore la frigider - ca sa se intareasca bine crema si sa se patrunda aromele. Pofta buna!