Fierbeti ciresele, bine spalate si scurse, intr-o oala mai mare si adanca, cu 150 ml apa. Lasati pe foc 15 min, amestecand din cand in cand, pana ce fructele incep sa se inmoaie. Adaugati zaharul si amestecati pana se dizolva, apoi sucul de lamaie, coniacul si lasati in continuare la fiert. Fierbeti inca 15 min, sau pana ce fructele sunt suficient de moi, iar lichidul este siropos, omogen si de culoare violet inchis. Luati cu lingura o proba de lichid pe care o lasati 30 secunde pe o farfurioara. Incercati cu degetul siropul - daca se increteste la apasare, este gata. Turnati fierbinte, cu polonicul, in borcane curate si sterilizate in prealabil (lasati-le la uscat in cuptorul putin incalzit) si umpleti-le cat timp borcanele sunt calde. Inchideti imediat, etans si puneti borcanele intre paturi pana a doua zi.

Fierbeti ciresele, bine spalate si scurse, intr-o oala mai mare si adanca, cu 150 ml apa. Lasati pe foc 15 min, amestecand din cand in cand, pana ce fructele incep sa se inmoaie. Adaugati zaharul si amestecati pana se dizolva, apoi sucul de lamaie, coniacul si lasati in continuare la fiert. Fierbeti inca 15 min, sau pana ce fructele sunt suficient de moi, iar lichidul este siropos, omogen si de culoare violet inchis. Luati cu lingura o proba de lichid pe care o lasati 30 secunde pe o farfurioara. Incercati cu degetul siropul - daca se increteste la apasare, este gata. Turnati fierbinte, cu polonicul, in borcane curate si sterilizate in prealabil (lasati-le la uscat in cuptorul putin incalzit) si umpleti-le cat timp borcanele sunt calde. Inchideti imediat, etans si puneti borcanele intre paturi pana a doua zi. Din cantitatile indicate se obtin aproximativ 3 borcane a 450 g. Datorita alcoolului, compotul nu mai necesita sterilizare la bain-marie Dupa ce au fost deschise, pot fi tinute la frigider 2 saptamani.