Dovleceii se golesc de miez;frunzele(nu batrine,aspre si tari),se dau in citeva clocote;cind se fierb, nu se pun toate o data;250 g se impart cam la 4-5 si apoi se dau in clocot.

Orezul,curatat de impuritati,se pune in apa calduta;se lasa 30 minute.

Carnea se taie petratele de cca 4-5 mm.

Cind orezul e gata,se spala f bine;se pune sarea(1 lingurita si jumate pt cantitatea asta de orez), se pune intr-o strecuratoare,sa se scurga putin(citeva minute);se pune sarea(1 lingurita si jumate pt cantitatea asta de orez),condimentele;se mesteca bine(cu mina);se pune carnea(iar se mesteca cu mina);se pune, apoi uleiul(asa rece) si menta;se mesteca cu o lingura.

Gata umplutura.

Se umplu dovleceii, lasind cca 2 1/2-3 cm gol,pt a lasa spatiu orezului sa se faca(vezi foto).

Se fac sarmalute din frunzele de vita de vie(grosime apr.deget inelar;lungime cca 4-5 cm).

Rosiile, se taie felii rotunde(ca pt pizza),cu coaja,fara cotor.

Jumatate din rosiile taiate,se pun intr-o cratita;peste ele se aranjeaza dovleceii;peste dovlecei se presara usturoiul taiat felii;peste se aranjeaza sarmalutele si apoi cealalta jumatate de rosii.

Se pune apa(cit sa cuprinda),sare(cca 1 lingurita cu virf);se pune pe foc mare;cind fierbe,se gusta zeama (de sare);daca mai e nevoie se mai pune(sare).

Se da, apoi la foc f mic(cel mai mic pe care-l avem);se lasa sa fiarba,asa cca 1 1/2-2 ore.

Cind e gata,se scurge(daca are putina zeama),se lasa cca 20 minute,se rastoarna.

Se serveste calda,cu iaurt linga.