Mod de preparare musaca :1.

Se curata de coaja vinetele preventiv taiatii codita si varful .

In final dupa curatare, vinata a devenit in forma de butoias pe care il puneti pe masa de lucru vertical si il taiati fasii de 0,5 cm, dupa care o puneti intr-un vas cu 1 lingura de sare pentru 30 de minute, pentru a inlatura gustul amar din vanata,dupa ce a lasat sucul o scurgeti cu grija . 2.

La fel se curata si se taie si zucchini .

Daca pentru musaca folositi dovlecei de sezon cu coaja frageda, atunci puteti sa nu-i curatati, dupa care se pun intr-un vas .

Cartofii se taie rondele subtiri de 0,5 cm si se pun intr-un vas aparte de celelalte legume.3. Intr-o tigaie mare se incalzeste uleiul de masline si se prajesc rondelele de cartofi, apoi se prajesc zucchini sau dovleceii si la sfarsit vanata. Legumele se aranjeaza pe tigaie intr-un strat si se prajesc pe doua parti la foc mijlociu cartofii aproxemativ - 10 minute, zucchini - 8 minute, vanata -7~8 minute.4. Dupa ce prajiti fiecare leguma le puneti sa se scurga pe rand de ulei intr-un strecurator.

Faceti acest lucru cu grija ca sa pastrati forma legumelor asa cum lea-ti taiat .

Puneti fiecare tip de legume in vase separat si dati-le sa se usuce putin de grasimi.5.

Formati musaca aranjati legumele si carnea pregatita intr-o forma pentru copt din ceramica sau din sticla rezistenta la temperaturi mari cu marimea de 36,5 x26,5 x7,0cmPrimul strat- rodelele de cartof prajit, le sarati si le piperati dupa gust. Apoi- cascavalul ras cat sa acoperiti suprafata de cartofi si un strat de carne tocata si sarata putin in prealabil,pe care o impartiti in jumatate ca sa aveti sa acoperiti inca un strat care se repartizeaza cu o lingura.6.

Al doilea strat de musaca - fasiile de vanata care la fel se aranjeaza pe toata suprafata si se presarati cu sare si piper dupa gust, si cu cascaval ras . 7.

In ultimul rand se aranjeaza un strat de zucchini, sarati, piperati, presarati cu cascaval si acoperiti cu carnea tocata care a ramas, repartizind-o cu lingura.8.

Spalati ardeii grasi si rosiile, le taiati rondele ardeiul il taiati fisii subtiri cu lungimea de 3 cm, le aranjati peste stratul de carne tocata si le presarati cu cascaval.9. turnati peste musaca sosul basmel si dati musaca la cuptorul preaincalzit la 150 de grade pentru 40~50 minute depinde si de cuptor pentru a preveni orce accident e bine sa aveti grija si sa trageti cu ochiul ca sa nu sa se arda la suprafata sosul basmel.

Daca doriti sa coaceti musaca mai putin,caliti preventiv carnea un pic untr-un ceaun fara grasimi la foc mijlociu spre mic, in asa fel veti coace musaca in 15~20 de minute la 180~190 grade C.

Mod de preparare sos basmel :1. Topiti untul la foc mijlociu, amestecand in continou.2. Adaugati faina de grau cate o lingura, amescand activ ca sa nu formeze cocolici de faina .3. Adaugati ouale impreuna cu laptele amsecand,sarati piperati dupa gust, adaugati nucsoara.4. Cand vedeti varteje la suprafata sosului atunci inseamna ca este gata, el are o consistenta ca de smantana cu grasimea de 25~30 %.

Pentru a obtine o felie cu o forma bine definita, nu taiati musaca cand e fierbinte pentru ca nu-si va tine forma si se va pleosti!Pofta buna