Foile de varza se spala,se taie cotoarele si daca varza este prea acra sau prea sarata se mai tin foile in apa cca 20-30 de minute. Se folosesc intregi sau pe jumatate in functie de marimea foilor de varza. Carnea se amesteca cu condimente,sare,piper,marar,ceapa tocata,orezul spalat foarte bine si curatat de impuritati.

Se toarna putin ulei si putina apa mineralapentru a deveni mai pufoasa compozitia.

Se aseaza carnea pe marginea foii,apoi se intoarce un capat al frunzei peste carne si se ruleaza pana la celalalt capat,marginile frunzei de la capete se introduce in interiorul sarmalei. Frunzele ramase se toaca marunt si se folosesc pentru a se aseza un strat pe fundul cratitei,peste care se aseaza sarmale,costita,sorici,din nou sarmale si tot asa in straturi suprapuse,ultimul strat fiind de varza tocata.

Deasupra se pun boabe de piper,foi de dafin,o crenguta de cimbru,o crenguta busuioc,felii de rosii,pasta de tomate sau suc de rosii dupa gust (personal imi place zeama mai rosie) si o cana cu apa fiarta.

Se lasa sa fiarba la foc mic,iar cand sunt fierte pe jumatate se vor introduce la cuptor pana fierb si se rumenesc foarte bine.

Daca sarmalele scad prea mult se mai completeaza cu putina apa fiarta.

Se servesc cu mamaliguta,ardei iute sau depinde de zona si cu smantana