Detalii Spareribs cu Garnitura de Cartofi Indieni
Ingrediente:
-1,
5 kg spareribs (costita de porc),
feliata -3-5 catei de usturoi -1 varf cutit boia de ardei iute -3-4 linguri ulei de masline -3 bucati ardei iuti,
uscati -3 bucati ardei iuti,
proaspeti,
curatati de seminte -1 portocala -coaja rasa de la 1/2 lamaie -50-100 ml ulei de masline -3 linguri miere -sare Pentru cartofi indieni: -1-1,
5 kg cartofi -sare -sos garam masala si ceapa nigella Pentru sos garam masala si ceapa nigella : -1-2 linguri ulei de masline -1 lingurita garam masala,
pudra -1 lingurita cumin (chimen indian) -1 lingurita seminte de ceapa,
nigella -2 cm ghimbir proaspat,
ras -1/4 lingurita curry,
pudra -1 lingurita cu varf,
unt Pentru garam masala: -2 linguri seminte de coriandru -1 lingura seminte de chimion -seminte de la 10 pastai de cardamom negru -2 lingurite seminte de mustar alb -1 lingurita cumin (chimen indian) -2 lingurite seminte de schinduf -2 lingurite boabe de piper negru -1 lingurita cu varf cuisoare,
intregi -7-8 cm rulou scortisoara
Amestecati intr-un mojar sau robot, usturoiul, ardeiul iute (uscat si proaspat), feliat, boiaua, coaja rasa de la 1/2 portocala si 1/2 lamaie, 3-4 linguri ulei de masline si sarea si omogenizati foarte bine, pana devine o pasta cremoasa. Ungeti pe toate partile feliile de spareribs cu acesta marinada si dati la frigider, pentru cel putin 1 ora, in vas acoperit cu folie alimentara. Asezati-le apoi, usor distantate, intr-o tava pentru cuptor in care adaugati 1 cana de apa, 50-100 ml ulei, functie de tava si sarati destul de bine. Acoperiti cu o folie de aluminiu si dati la cuptorul preancalzit, la 180 grade, aproximativ 1 ora. Scoateti tava si folia, stropiti bucatile de spareribs cu sucul de la 1 portocala amestecat cu miere si mai dati la cuptor, fara folie, pana se rumenesc frumos si costita este facuta. Scoateti tava, acoperiti-o din nou cu folie si lasati circa 10 min asa, inainte de a servi. Intre timp, puneti cartofii curatati si taiati bucatele la fiert in apa cu sare. Incalziti pe foc mediu o tigaie si prajiti circa 3 min, condimentele enumerate de la garam masala, pana isi dezvolta aromele si semintele de mustar incep sa pocneasca, rotind continuu tigaia. Lasati la racit si macinati-le apoi cu rasnita electrica. Separat, prajiti in 1-2 linguri ulei, semintele de ceapa nigella, cuminul, garam masala, pana isi dezvolta aromele. Adaugati ghimbirul ras, praful de curry, untul si lasati la foc moderat inca 2-3 min, amestecand. Turnati sosul cald, peste cartofii atunci scursi de apa, omogenizati prin scuturarea vasului si potriviti de sare. Serviti calzi langa spareribs si salata de sezon sau muratura.
Amestecati intr-un mojar sau robot, usturoiul, ardeiul iute (uscat si proaspat), feliat, boiaua, coaja rasa de la 1/2 portocala si 1/2 lamaie, 3-4 linguri ulei de masline si sarea si omogenizati foarte bine, pana devine o pasta cremoasa. Ungeti pe toate partile feliile de spareribs cu acesta marinada si dati la frigider, pentru cel putin 1 ora, in vas acoperit cu folie alimentara. Asezati-le apoi, usor distantate, intr-o tava pentru cuptor in care adaugati 1 cana de apa, 50-100 ml ulei, functie de tava si sarati destul de bine. Acoperiti cu o folie de aluminiu si dati la cuptorul preancalzit, la 180 grade, aproximativ 1 ora. Scoateti tava si folia, stropiti bucatile de spareribs cu sucul de la 1 portocala amestecat cu miere si mai dati la cuptor, fara folie, pana se rumenesc frumos si costita este facuta. Scoateti tava, acoperiti-o din nou cu folie si lasati circa 10 min asa, inainte de a servi. Intre timp, puneti cartofii curatati si taiati bucatele la fiert in apa cu sare. Incalziti pe foc mediu o tigaie si prajiti circa 3 min, condimentele enumerate de la garam masala, pana isi dezvolta aromele si semintele de mustar incep sa pocneasca, rotind continuu tigaia. Lasati la racit si macinati-le apoi cu rasnita electrica. Separat, prajiti in 1-2 linguri ulei, semintele de ceapa nigella, cuminul, garam masala, pana isi dezvolta aromele. Adaugati ghimbirul ras, praful de curry, untul si lasati la foc moderat inca 2-3 min, amestecand. Turnati sosul cald, peste cartofii atunci scursi de apa, omogenizati prin scuturarea vasului si potriviti de sare. Serviti calzi langa spareribs si salata de sezon sau muratura.
Etichete:
ceapa,
carne,
usturoi,
cartofi,
unt,
ardei,
ulei,
porc,
masline,
lamaie,
miere,
portocale,
retete fara gluten