Aceasta reteta am descoperit-o la Manastirea Varatec cu vreo 15 ani in urma ... Este una dintre retetele cu care ne incanta maicutele noastre ori de cate ori se iveste ocazia... Ne place tare mult si o prepar si acasa avand avantajul ca se poate prepara in tot cursul anului...

Ceapa se curata,se spala si se taie pestisori.

Ardeii capia sau gogosarii se coc,se curata de pielite,se scurg si se taie cubulete.

Morcovii se curata,se spala si se dau pe razatoarea mare .

Pestele se dezoseaza si se da prin masina de tocat. Oasele si capetele se fierb cateva minute,iar carnea fiarta se sfarama si se amesteca cu pestele deja tocat.

Se calesc in ulei pe rand ceapa,morcovul,pestele,ardeii sau gogosarii,se adauga zaharul,bulionul sau pasta de tomate,condimentele si se lasa sa fiarba la foc mic pana capata o consistenta mai groasa.

Se pune zacusca fierbinte in borcane.

Borcanele se invelesc in ziare sau hartie si se fierb in baie de aburi cca 20 de minute. Borcanele se lasa sa se raceasca pana a doua zi,dupa care se scot din apa,se despacheteaza,se sterg si se depoziteaza in beci,in pivnita,in camara sau pe balcon.