Reteta blat Madeira. Jumatate din capsuni se zdrobesc in blender, se adauga sucul de lamaie peste ele. Restul capsunilor se feliaza si se adauga la cele zdrobite (cele zdrobite daca doriti se pot strecura ca sa scoatem semintele... eu nu am strecurat). Pe baia de abur se topeste ciocolata, gelatina se pune la inmuiat in 50 ml apa calduta ptr 5 minute. Un sfert din frisca lichida se pune la foc impreuna cu zaharul, se incalzeste, apoi se adauga gelatina, se amesteca pana cand este topit totul. Important sa nu fie focul tare ca sa nu fiarba frisca. Apoi frisca cu gelatina se toarna peste ciocolata, se amesteca, se adauga 3/4 din pireul de capsuni, se omogenizeaza. Restul pireului de capsuni se pastreaza pentru servit (eu nu am tinut nimic ptr servit). Restul de frisca se bate bine de tot, apoi cu mare atentie se incorporeaza in amestecul de ciocolata. Se pune intre foile de blat sau se pune in cupe separate si se serveste ca atare cu decoratiile de rigoare. Crema de ciocolata se face in felul urmator: se separa galbenusurile de albusuri. Zaharul se imparte in doua, jumatate se foloseste la galbenusuri (se freaca spuma) si cealalta jumatate se bat albusele. Cele doua se amesteca impreuna. Nutella se pune in microunde, se incalzeste putin (sa curga) si se adauga peste amestecul de oua, apoi se topeste ciocolata in baia de abur. Dupa topirea ciocolatei se adauga gelatina in ciocolata fierbinte, se amesteca sa se topeasca. Apoi se toarna ciocolata peste amestecul de oua. Se lasa sa se inchege. Frisca ramasa se bate bine de tot, si dupa racirea ciocolatei se amesteca intre ele. Se taie blatul in trei, fiecare felie de blat se insiropeaza cu un sirop de zahar, apa, coaja de lamaie si esenta de rom (este optional). Peste prima foaie se pune jumatate din moussul de ciocolata, se pune deasupra a doua foaie, apoi se pune crema de capsuni, doar jumatate din ea, se pun capsuni proaspete, felii peste crema si se adauga si a doua jumatate de crema, se pune a treia foaie se si da la frigider sa se inchege bine. Din crema de capsuni se lasa putin deoparte ca sa putem imbraca marginile tortului. Cand se asambleaza tortul punem in tava de copt folie alimentara, apoi incepem asamblarea lui. Folia trebuie sa fie mai mare ca sa putem acoperi tortul. El va fi mai inalt decat tava. Dupa inchegare se scoate din tava, se imbraca cu crema pastrata marginile, si se topeste ciocolata. Se amesteca cu putin unt ca sa fie mai lichida si se toarna peste tort asa fiebinte. Cu un cutit se niveleaza ciocolata pe tort si se lasa sa cada pe margini in jos dupa cum vrea ea. Se serveste simplu sau cu sirop/pireu de capsuni sau frisca.

Reteta blat Madeira. Jumatate din capsuni se zdrobesc in blender, se adauga sucul de lamaie peste ele. Restul capsunilor se feliaza si se adauga la cele zdrobite (cele zdrobite daca doriti se pot strecura ca sa scoatem semintele... eu nu am strecurat). Pe baia de abur se topeste ciocolata, gelatina se pune la inmuiat in 50 ml apa calduta ptr 5 minute. Un sfert din frisca lichida se pune la foc impreuna cu zaharul, se incalzeste, apoi se adauga gelatina, se amesteca pana cand este topit totul. Important sa nu fie focul tare ca sa nu fiarba frisca. Apoi frisca cu gelatina se toarna peste ciocolata, se amesteca, se adauga 3/4 din pireul de capsuni, se omogenizeaza. Restul pireului de capsuni se pastreaza pentru servit (eu nu am tinut nimic ptr servit). Restul de frisca se bate bine de tot, apoi cu mare atentie se incorporeaza in amestecul de ciocolata. Se pune intre foile de blat sau se pune in cupe separate si se serveste ca atare cu decoratiile de rigoare. Crema de ciocolata se face in felul urmator: se separa galbenusurile de albusuri. Zaharul se imparte in doua, jumatate se foloseste la galbenusuri (se freaca spuma) si cealalta jumatate se bat albusele. Cele doua se amesteca impreuna. Nutella se pune in microunde, se incalzeste putin (sa curga) si se adauga peste amestecul de oua, apoi se topeste ciocolata in baia de abur. Dupa topirea ciocolatei se adauga gelatina in ciocolata fierbinte, se amesteca sa se topeasca. Apoi se toarna ciocolata peste amestecul de oua. Se lasa sa se inchege. Frisca ramasa se bate bine de tot, si dupa racirea ciocolatei se amesteca intre ele. Se taie blatul in trei, fiecare felie de blat se insiropeaza cu un sirop de zahar, apa, coaja de lamaie si esenta de rom (este optional). Peste prima foaie se pune jumatate din moussul de ciocolata, se pune deasupra a doua foaie, apoi se pune crema de capsuni, doar jumatate din ea, se pun capsuni proaspete, felii peste crema si se adauga si a doua jumatate de crema, se pune a treia foaie se si da la frigider sa se inchege bine. Din crema de capsuni se lasa putin deoparte ca sa putem imbraca marginile tortului. Cand se asambleaza tortul punem in tava de copt folie alimentara, apoi incepem asamblarea lui. Folia trebuie sa fie mai mare ca sa putem acoperi tortul. El va fi mai inalt decat tava. Dupa inchegare se scoate din tava, se imbraca cu crema pastrata marginile, si se topeste ciocolata. Se amesteca cu putin unt ca sa fie mai lichida si se toarna peste tort asa fiebinte. Cu un cutit se niveleaza ciocolata pe tort si se lasa sa cada pe margini in jos dupa cum vrea ea. Se serveste simplu sau cu sirop/pireu de capsuni sau frisca.