Alegeti-va oala potrivita si incingeti uleiul; prajiti semintele de chimen intreg, foile de dafin, cuisoarele si ardeiul iute. Cand boabele de chimen se supara si incep a sari, adaugati ceapa taiata pestisor, sotati-o (se poate chiar praji pana la rumenire) Micsorati flacara si sotati usturoiul feliat si ghimbirul dat pe razatoare. Nu mai mult de un minut! Scoateti dafinul si ardeiul iute (daca este din cel uscat) si luati oala de pe flacara, adaugati coriandrul si chimenul macinat, boiaua dulce, piperul, sarea si fulgii de cocos. In tot maglavaisul asta se pun boabele de naut umflate peste noapte si bine scurse de apa, completati cu supa de legume fierbinte, home-made ori vegeta, rosiile decojite si taiate marisor. Se fierbe o juma de ora, fara capac, la foc molcom. Eu o dau prin robotul de bucatarie si o fac crema dar se poate pasa doar o parte din boabele de naut, at random, cu scula de facut piure (rezultatul e mai rustic) Dupa ce pasati mai fierbeti vreo 15-20 min (nautul e mai incapatanat decat fasolea uscata!) Cand e la temperatura potrivita, stoarceti zeama de lamaie. La servire taiati fisii de coriandru proaspat si patrunjel verde; nu puneti in oala cu supa verdeata pt. ca risca sa fermenteze; puneti in fiecare farfurie, individual. Pare laborioasa, dar nu e, doar pare! Iar gustul este sofisticat de zici ca e o supa de carne (neidentificata ... )Alegeti-va oala potrivita si incingeti uleiul; prajiti semintele de chimen intreg, foile de dafin, cuisoarele si ardeiul iute. Cand boabele de chimen se supara si incep a sari, adaugati ceapa taiata pestisor, sotati-o (se poate chiar praji pana la rumenire) Micsorati flacara si sotati usturoiul feliat si ghimbirul dat pe razatoare. Nu mai mult de un minut! Scoateti dafinul si ardeiul iute (daca este din cel uscat) si luati oala de pe flacara, adaugati coriandrul si chimenul macinat, boiaua dulce, piperul, sarea si fulgii de cocos. In tot maglavaisul asta se pun boabele de naut umflate peste noapte si bine scurse de apa, completati cu supa de legume fierbinte, home-made ori vegeta, rosiile decojite si taiate marisor. Se fierbe o juma de ora, fara capac, la foc molcom. Eu o dau prin robotul de bucatarie si o fac crema dar se poate pasa doar o parte din boabele de naut, at random, cu scula de facut piure (rezultatul e mai rustic) Dupa ce pasati mai fierbeti vreo 15-20 min (nautul e mai incapatanat decat fasolea uscata!) Cand e la temperatura potrivita, stoarceti zeama de lamaie. La servire taiati fisii de coriandru proaspat si patrunjel verde; nu puneti in oala cu supa verdeata pt. ca risca sa fermenteze; puneti in fiecare farfurie, individual. Pare laborioasa, dar nu e, doar pare! Iar gustul este sofisticat de zici ca e o supa de carne (neidentificata ... ) Este o supa rafinata desi nu pare; se poate servi atat calda cat si rece. Fiind concentrata si plina de personalitate, nu are nevoie de compania painii ... Dragelor (ca noi suntem cele vizate de osteoporoza) am sa scriu in acest topic niscaiva retete cu boabe ce contin fosfor si, dupa cum stim, suplimentarea calciului si fosforului in oase, dupa o anumita varsta, devine strict necesara! Daca asta se poate face din surse naturale, cu atat mai bine ... ajungem mult mai tarziu la Fosamax sau Osseor: p, duduiv-ar bucatariile in detrimentul industriilor farmaceutice. De fosforul pestisorilor nu ma leg fiindca pe-aici prin centru tarii ajunge mai repede un peste din Americile de Sud decat unul de la Dunare si nicidecum sardele ori sardine, recomandate in tratarea osteoporozei ... Retete: 1. Supa de naut 2. Mancare de linte 3. Supa de linte 4. Salata de fasole boabe cu verdeturi de sezon 5. Sos marinata cu naut 6. Tartata 7. Taietei cu fasole 8. Musaca de fasole